Cine și-ar fi imaginat în urmă cu două decenii că luna Decembrie nu va aduce și ninsorile.

Omătul se așternea deseori de zeci de centimetri, iar alteori depășea un metru, peste România.
Satele și orașele erau acoperite în lunile de iarnă cu zăpadă groasă și polei, spre bucuria copiilor. Din nefericire, schimbările ultimilor ani s-au pronunțat și în ceea ce privește clima.

Clima României, schimbări majore în ultimii ani

Generațiile părinților și bunicilor povestesc despre anii ’70 sau ’80 că aveau o climă complet diferită. Valurile de căldură nu atingeau praguri de temperatură precum în zilele noastre. Vara trecută de exemplu au fost înregistrate temperaturi de 40 de grade la umbră.

Paradoxal, iernile de atunci erau încărcate de fenomene meteo extrem. Ninsori din abundență, îngheț și temperaturi scăzute. România traversează în prezent o iarnă total atipică față de cele de atunci. Mulți specialiști susțin că această iarnă este mai degrabă „o primăvară în toată regula”, având în vedere temperaturile blânde.

Până acum, zăpada nu s-a așezat peste România decât la munte.

Experții în domeniul meteorologiei sunt de părere că lucrurile nu vor evolua deloc în bine în acest sens. Se pare că avem toate datele care ne indică faptul că ne îndreptăm spre o eră complet nouă, cel puțin în ceea ce privește clima.

Analizând la rece ceea ce trăim, unii specialiști susțin că într-un astfel de context, generațiile viitoare nu vor mai vedea zăpada decât în fotografii.

De altfel, temperaturile medii se vor schimba. Aceeași specialiști susțin că în zona de sud a României, deja fiind caracterizată de temperaturi ridicate, totul s-ar putea transforma într-un mic deșert. Odată cu o astfel de situație, anticipată ca fiind posibilă peste minim 100 de anu, anumite specii de animale ar dispărea.

Dacă ne îndreptăm spre încălzirea radicală, precipitațiile aproape că vor dispărea. Așadar, toate caracteristicile anotimpurilor se vor schimba.