Turcia este „hotărâtă” să-și continue eforturile de a menține în vigoare acordul de cereale cu Ucraina.

În ciuda faptului că Rusia și-a suspendat participarea, a declarat luni președintele Recep Tayyip Erdogan.

„Deși Rusia acționează ezitant… ne vom continua cu hotărâre eforturile de a servi omenirea”, a spus Erdogan într-o alocuție televizată. La câteva zile după ce Moscova a declarat că își suspendă participarea la acordul negociat de Turcia și ONU pentru exportul de cereale ucrainene.

ONU

Pixabay

Mai devreme, coordonatorul ONU pentru Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră a spus că navele de marfă civile nu pot fi niciodată o țintă militară sau ținute ostatice. Și că „hrana trebuie să curgă” în temeiul acordului din care Rusia s-a retras în weekend. Comentariul lui Amir Abdulla pe Twitter a venit după ce Națiunile Unite. Turcia și Ucraina au continuat cu un plan de tranzit.

Între timp, 12 nave au părăsit luni porturile ucrainene și patru urmau să se îndrepte către țară. Potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC). Care a supravegheat acordul intermediat de Turcia și ONU.

Un nou record

Un volum record de 354.500 de tone de produse agricole a fost transportat luni pe navele care părăseau porturile ucrainene. În cadrul acordului cu cereale.

Rusia a notificat ONU și Turcia cu privire la planurile sale de a suspenda acordul pentru o perioadă nedeterminată. După ce Moscova a acuzat Ucraina de un atac „masiv” cu drone asupra flotei sale de la Marea Neagră din Crimeea.

Acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale semnat între națiunile în război, Rusia și Ucraina. Este esențial pentru atenuarea crizei alimentare globale cauzate de conflict.

Acordul, care a stabilit un coridor de siguranță prin care navele puteau călători la Istanbul pentru inspecții. A permis deja exportul a peste nouă milioane de tone de cereale ucrainene. Și urma să fie reînnoit pe 19 noiembrie.

Franța se alătură

Franța depune eforturi pentru a permite Ucrainei să exporte provizii de alimente pe rute terestre, mai degrabă decât prin Marea Neagră prin Polonia sau România, a declarat luni ministrul francez al agriculturii. După ce Rusia s-a retras dintr-un acord crucial de export pe fondul războiului cu Ucraina.

„Ne uităm să vedem dacă, dacă nu poate trece prin Marea Neagră, dacă poate trece în schimb prin rute terestre. În special analizând rutele terestre prin România și Polonia. Vom continua să lucrăm pentru un sistem care să nu ne pună în mâinile și voința bună. Sau în acest caz rea voință a lui Vladimir Putin”, a spus Fesneau, referindu-se la președintele rus.

Sâmbătă, Rusia și-a suspendat participarea la acordul ONU cu cereale pentru un „termen nedeterminat”. După ceea ce spunea că este un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale de la Marea Neagră din Crimeea.

Organizația Națiunilor Unite. Turcia și Ucraina au continuat să implementeze un acord privind cerealele la Marea Neagră și au convenit luni asupra unui plan de tranzit pentru ca 16 nave să avanseze. În ciuda retragerii Rusiei din pactul care a permis exportul de produse agricole ucrainene pe piețele mondiale.