Reclamă
Reclamă

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că, începând cu data de 10 iulie 2024, vor începe lucrări de reparaţie majoră la Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, pe tronsonul bulgar. Lucrările sunt prevăzute să dureze timp de 730 de zile, fără a opri traficul rutier pe pod, potrivit unui comunicat transmis de MAE prin AGERPRES.

În prima etapă a reparaţiilor, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, urmând apoi să fie restricţionată pe sensul de ieşire din Bulgaria către România. Activităţile de reparaţie vor avea loc pe timpul zilei, pe segmente de 400 de metri, cu reglementări temporare ale circulaţiei, care va fi permisă pe o singură bandă cu acces alternativ pentru vehicule, dirijată prin semafoare adaptive, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.

MAE recomandă cetăţenilor români să conducă preventiv, să respecte semnalizarea rutieră temporară şi indicaţiile autorităţilor de la faţa locului, având în vedere posibilitatea creşterii timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

Reclamă

În plus, Ministerul de Externe subliniază importanţa achiziţionării din timp a vinietelor electronice pentru utilizarea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar. Vinietele electronice se pot cumpăra online de pe site-ul www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română, sau de la terminalele din punctele de frontieră.

Ministerul le reaminteşte şoferilor români să respecte limitele de viteză pe teritoriul bulgar: 50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă, inclusiv în zonele cu restricţii temporare unde pot fi instalate camere de supraveghere.

Turiştii români care revin în ţară prin PCTF Ruse sunt sfătuiţi să pregătească suma exactă pentru taxa de pod sau să plătească cu cardul bancar, pentru a reduce timpii de aşteptare la trecerea frontierei. În punctele de frontieră bulgare, cetăţenii sunt obligaţi să îşi achite orice debite datorate statului bulgar, doar prin plată cu cardul bancar.

De asemenea, cetăţenii români pot folosi şi alte puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria, cum ar fi:

  • PCTF Vidin – Calafat;
  • PCTF Kardam – Negru Vodă;
  • PCTF Silistra – Ostrov Călăraşi;
  • PCTF Dobromir – Krushari şi PCTF Kainardzha – Lipniţa (orar 8:00 – 20:00 pentru vehicule sub 3,5 tone);
  • PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferryboat);
  • PCTF Svishtov – Zimnicea (ferryboat);
  • PCTF Oryahovo – Bechet (ferryboat);
  • PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (ferryboat).

MAE recomandă firmelor româneşti de transport să îşi organizeze itinerariile şi programele de lucru ale şoferilor ţinând cont de posibilele întârzieri la frontieră.

Informaţii suplimentare despre starea drumurilor, zborurilor, vremii și regimul vamal pot fi accesate pe diferite site-uri web, cum ar fi www.api.bg pentru drumuri, www.sofia-airport.eu pentru zboruri, www.weather.bg pentru vreme și www.customs.bg pentru informații vamale.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia sau prin telefonul de permanenţă disponibil pentru urgenţe.

Mai multe detalii și recomandări pot fi găsite pe paginile web oficiale ale MAE şi Ambasadei României la Sofia.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro