Reclamă
Reclamă

După ce a traversat Caraibele, uraganul Beryl a lovit luni Texasul cu ploi abundente, provocând cel puţin un mort în sudul Statelor Unite. Béryl a ucis deja cel puţin opt persoane, între care şapte în Caraibe şi Venezuela.

„Un copac a căzut peste o casă şi un bărbat a rămas prins sub dărâmături”, a scris pe platforma X Ed Gonzalez, şeriful din comitatul Harris, din sudul Texasului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În Texas, peste două milioane de locuinţe au rămas fără curent electric luni dimineaţa, potrivit site-ului web poweroutage.us, iar locuitorii au fost evacuaţi.

Reclamă

„Trebuie să luăm uraganul Beryl foarte, foarte în serios”, a avertizat anterior John Whitmire, primarul din Houston. Pe aeroportul principal al oraşului, peste 1.000 de zboruri au fost anulate, potrivit site-ului FlightAware, Centrul pentru Uragane din SUA (NHC) avertizând asupra riscului de tornade.

Beryl a atins uscatul în Statele Unite luni dimineaţa şi „a provocat maree de furtună şi ploi abundente. Rafale de vânt foarte puternice sunt încă în curs de-a lungul coastei”, a avertizat NHC.

Mai multe zone din Texas sunt în alertă de uragan, în timp ce Beryl a crescut în intensitate în noaptea de duminică spre luni cu vânturi de 130 km/h.

Uraganul a trecut peste Jamaica, Grenada şi Insulele St. Vincent şi Grenadines în cursul săptămânii trecute, făcând cel puţin 11 victime şi importante pagube materiale – în special clădiri dărâmate şi distrugeri de infrastructură energetică.

Beryl a devenit un uragan de Categoria 1 după ce a traversat apele calde ale Golfului Mexic, înainte de a ajunge pe coasta americană, dar urmează să-şi piardă rapid din intensitate.

Primul uragan al sezonului în Atlantic, care se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, Beryl este excepţional de puternic şi precoce. Pentru oamenii de ştiinţă, schimbările climatice, prin încălzirea apelor oceanelor, fac mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi cresc riscul de uragane.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro