cluFamilia regală a trecut prin multe schimbări de-a lungul secolelor.

Regina Elisabeta a II-a, care a devenit monarh în 1952, a văzut Marea Britanie prin mulți ani de schimbare socială și politică. Ea a supraviețuit și a evoluat, în pofida numeroasele scandaluri și provocări care au amenințat-o de-a lungul anilor.

Cu toate acestea, Familia Regală se află într-un moment important de tranziție. Pionii principali sunt tinerii membrii ai familiei, care se pregătesc să preia responsabilități și roluri mai mari în viitor. Pe de o parte, Prințul William și Kate Middleton, iar pe de altă parte, ex-prințul Harry. Acesta din urmă, deja, stârnește controverse și reacții acide la nivel mondial cu documentarul și cartea recent lansate.

Am redactat o lista cu cele mai controversate momente din ultimii 20 de ani. Toate au zguduit din temelii reputația Casei Regale

1. Scandalul divorțului dintre Prințul Charles și Principesa Diana. Evenimentul a avut loc în anii ’90 și a atras atenția presei internaționale. În scurt timp, a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente din istoria Familiei Regale a Marii Britanii. Prințul Charles și Principesa Diana s-au căsătorit în 1981, dar au început să aibă probleme în cuplu în deceniul următor.

Printeșa Diana nu a mușamalizat niciun eveniment neplăcut din sânul Familiei Regale

În 1992, Principesa Diana a acordat un interviu televizat. Atunci, a vorbit despre problemele ei personale și despre relația ei cu Prințul Charles. Nu a ratat să puncteze nici infidelitatea sa. Aceasta a expus problemele personale ale familiei regale și a dus la presiuni pentru divorț.

Divorțul oficial a avut loc în 1996. Evenimentul a adus schimbări semnificative în viața Familiei Regale. Principesa Diana a rămas o figura publică populară. A continuat să susțină cauze caritabile până la moartea să tragică, într-un accident de mașină, în 1997. Divorțul a fost un eveniment marcant în istoria Familiei Regale și a dus la schimbări în modul în care familia regală comunica cu publicul și mass-media.

Liniștea Familiei Regale, puse sub semnul întrebării

2. Comentariile controversate ale Prințului Philip. În timpul unei vizite oficiale în China în 1986, Prințul Philip a exprimat opinii critice despre Beijing. Acesta a caracterizat orașul că fiind „oribil” și a atenționat studenții britanici: „dacă veți mai stă mult aici, veți avea ochii de chinezii.”

3. Controversele privind relația dintre Prințul Andrew și finanțatorul american condamnat Jeffrey Epstein. Cei doi au atras atenția publicului în 2019, când presa a publicat detalii despre relația lor. Jeffrey Epstein a fost condamnat pentru crime sexuale în 2008 și a stat în închisoare până în 2019, când a murit în închisoare. Prințul Andrew și-a asumat că l-a cunoscut pe Epstein, dar a negat orice implicare în activitățile sale ilicite. Totuși, presa a publicat mai multe detalii despre relația lor și despre vizitele prințului la reședința lui Epstein. Inclusiv, un interviu cu o persoană care a acuzat prințul că ar fi abuzat-o sexual în timpul relației lor. Prințul Andrew a negat acuzațiile. Acest caz a generat critici în ceea ce privește comportamentul prințului Andrew. Totodată, a dus și la întrebări despre relațiile sale cu persoane controversate și despre modul în care a gestionat acest caz. Regele a dat și el public un comunicat prin care a decis că prințul Andrew să se retragă din activitățile publice, până când acest caz se va limpezi.

Istoria Familiei Regale Britanice: Scandaluri, Controverse și Schimbări
InStyle

Harry și Meghan, decizie controversată

4. Incidentul de la Balul de la Palatul de Vara din 2003. Acesta a generat controverse și a fost considerat nepotrivit. Atunci, Prințul Harry, la vârsta de 20 de ani la momentul respectiv, a fost fotografiat purtând un costum care conținea simboluri asociate cu nazismul, cum ar fi ss-rune. Acest incident a stârnit critici în ceea ce privește comportamentul prințului. Incidentul a dus la întrebări cu privire la educația și instruirea acestuia în ceea ce privește istoria Holocaustului și a rasismului. El a menționat că nu era conștient de conotațiile acestor simboluri la momentul respectiv.

5. Decizia prințului Harry și a ducesei Meghan de a se retrage din viața publică că membri seniori ai Familiei Regale. Alegerea lor a generat discuții ample despre rolul și obligațiile familiei regale, precum și despre libertatea indivizilor de a-și alege propriul drum în viață. În ianuarie 2020, prințul Harry și ducesa Meghan au anunțat că intenționează să-și reducă angajamentele regale și să se retragă din viața publică. Totul,  în scopul de a-și crea o viață independentă care să le permită să-și susțină propriile cauze și proiecte caritabile. Ei au anunțat că vor să trăiască între Marea Britanie și America și au renunțat la titlurile lor regale, precum și la finanțarea publică.

6. Recent lansatul documentar „Harry and Meghan”. Volumul I și volumul II al seriei mult-așteptate de documentare Netflix, sunt în sfârșit disponibile pentru vizionare. Această serie în șase părți oferă un mix de emoții, dezvăluiri scandaloase și momente emoționante pentru cuplul căsătorit. În documentar cei doi căsătoriți aruncă săgeți acide către Casă Regală, în special către fratele lui Prințul William și Kate Middleton

Concluzii

Este important de subliniat faptul că acestea sunt doar câteva exemple. Argumentele ar trebui să fie analizate în contextul istoric și social al vremii, nu ar trebui interpretate că o critică la adresa Familiei Regale în ansamblu.