Reforma pensiilor speciale propusă de Guvern ar putea duce la eliminarea unora dintre aceste beneficii.

În primul rând, sunt vizate pensiile speciale acordate de Curtea de Conturi, o parte dintre cele ale funcționarilor parlamentari și, de asemenea, se intenționează revizuirea unora dintre pensiile speciale primite de magistrați în urma unor manevre legislative.

Potrivit unor surse din Coaliție, în cazul pensiilor speciale acordate magistraților, se va realiza o analiză a modului în care acestea au fost acordate, ținând cont de vechimea în specialitate. Nu va mai fi permisă asimilarea vechimii din alte profesii juridice, cum ar fi avocați, notari sau consilieri juridici.

Acești români vor rămâne fără pensiile speciale

În ceea ce privește pensiile speciale de la Curtea de Conturi, există posibilitatea eliminării lor. Conform prevederilor anterioare, o persoană putea beneficia de o astfel de pensie după 14 ani de activitate, cu o scădere a bazei de calcul de 1% pentru fiecare an lipsă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, trebuie să strângă opinii și amendamente de la ministerele care au beneficiari de pensii speciale, precum Justiția, Apărarea sau MAI, până miercuri noapte. Ulterior, se va contura o formă de revizuire a legii care să fie prezentată comisiilor parlamentare joi.

Iată care sunt românii pe care Guvernul vrea să îi lase fără pensii! Lovitură dură pentru acești angajați

Politicienii nu vor să rămână fără pensiile speciale

Deși numărul beneficiarilor de pensii speciale din rândul foștilor parlamentari este în creștere, Coaliția nu ia în calcul reducerea acestor pensii. În trecut, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, astfel că acestea au fost reintroduse în plată începând cu luna iunie 2022.

Numărul beneficiarilor de pensii speciale ale parlamentarilor a crescut treptat, ajungând la 843 de pensionari speciali la începutul lunii mai, care au trecut cel puțin printr-un mandat parlamentar.