Finlanda își închide granița pentru turiștii ruși de vineri – ultimul dintre vecinii UE ai Moscovei care a făcut acest lucru.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania și-au închis granițele pentru turiștii ruși la începutul acestei luni. Dar rușilor li se va permite în continuare să viziteze familia sau să lucreze și să studieze în Finlanda, a spus ministrul de externe.

De ce a fost luată decizia

colaj substantial

Decizia vine după ce numărul rușilor sosiți la graniță. Acest număr a crescut în urma chemării a 300.000 de rezerviști militari de către președintele Vladimir Putin.

S-au format cozi la punctele de trecere a frontierei în timp ce oamenii încearcă să fugă. Inclusiv cozi lungi la granița Rusiei cu Georgia. Care nu necesită viză pentru călătorie.

Finlanda – care împarte o graniță de 1.300 km  cu Rusia și necesită o viză – a raportat, de asemenea, o creștere a numărului de persoane care încearcă să treacă granița în urma mobilizării parțiale.

Vorbind joi, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a declarat într-o conferință de presă că ordinul de mobilizare a avut un „impact semnificativ” asupra deciziei sale.

„Decizia urmărește să prevină complet situația actuală a turismului rusesc în Finlanda. Și tranzitul aferent prin Finlanda”, a spus el.

Măsura intră în vigoare la miezul nopții și interzice, de asemenea, intrarea în țară a rușilor cu vize de turist Schengen. Haavisto a mai spus că fluxul de ruși a fost văzut ca punând în pericol relațiile internaționale ale Finlandei.

UE și Rusia

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a decis, de asemenea, să facă mai costisitoare și mai dificilă pentru cetățenii ruși obținerea de vize. Prin suspendarea acordului privind vize între UE și Rusia.

Peste un milion de ruși au călătorit în țările UE de la invazia Ucrainei din februarie.

Într-o mișcare separată, patru țări UE care se învecinează cu Rusia – Polonia. Estonia, Letonia și Lituania. Au impus noi restricții și au început să respingă turiștii ruși.

Norvegia are, de asemenea, o frontieră scurtă cu Rusia, dar nu se află în UE. Cu toate acestea, este inclusă în zona de călătorie Schengen. Adică libera circulație între teritoriile Schengen fără controale la frontieră.