Prăjirea sau sotarea legumelor în oale de aluminiu este o practică obișnuită în mai multe gospodării indiene.

Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul alimentației de la Universitatea MS, Vadodara, au descoperit că gătitul alimentelor în vase de aluminiu poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer.

Gătitul alimentelor în oale de aluminiu, în special prăjirea, poate duce la consumul unui număr mare de particule microscopice de aluminiu împreună cu alimentele noastre. Alături de Alzheimer, aceasta poate provoca și osteoporoză. Dar și insuficiență renală și multe alte probleme de sănătate.

Despre cercetare

De ce trebuie să renunțăm la oalele din aluminium. Descoperirile medicilor sunt îngrijorătoare
Pixabay

Cercetătorii de la departamentul de alimente și nutriție al MSU au descoperit o corelație între vasele de gătit din aluminiu și boala Alzheimer. Care este o tulburare neurologică care provoacă micșorarea creierului și moartea celulelor creierului.

Studiul a fost realizat pentru a studia efectul utilizării vaselor de aluminiu în diferite tipuri de proceduri de gătit de către persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste. Și corelarea acestuia cu boala Alzheimer. Cercetarea a acoperit 90 de pacienți – 30 din fiecare categorie de boală Alzheimer uşoară, moderată şi severă.

Ce dezvăluie constatările?

Când alimentele sunt preparate în vase de aluminiu prin prăjire adâncă sau dacă sunt amestecate constant. Conținutul de aluminiu din vase începe să se topească la temperatură ridicată. Aceasta amestecă metalul cu alimentele pe care le consumăm mai târziu. Și dăunează tractului nostru digestiv.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că severitatea bolii Alzheimer a fost mai mare la cei care foloseau frecvent vase de aluminiu pentru prăjire, prăjire, fiert și fiert. În comparație cu cei care foloseau folii de aluminiu pentru ambalarea alimentelor sau coacerea.

Ar trebui să vă faceți griji?

Potrivit Agenției pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor (ATSDR), SUA, oamenii absorb 0,01 până la 5% din aluminiul pe care îl ingerează. Deci, chiar și după consumul de aluminiu. Cea mai mare parte a acestuia nu va trece în sânge.

O analiză din septembrie 2017 din revista medicală germană Deutsches Ärzteblatt International a constatat. Persoanele care aveau în sânge un nivel de aluminiu de două ori acceptabil. Din punct de vedere biologic au experimentat o performanță redusă la testele de atenție, învățare și memorie. Dar aceste niveluri au fost găsite doar la lucrătorii din industria aluminiului. Și nu a existat o legătură evidentă a rezultatelor cu boala Alzheimer.