Vești bune pentru băutorii de cafea au apărut la începutul acestui an.

Studiile care raportează că consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de mortalitate și că consumul zilnic moderat de cafea poate reduce riscul de leziuni renale cu 23%. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, mai mult de 75% dintre profesioniștii medicali au sfătuit pacienții cu boli cardiovasculare să evite cafeaua.

Studii observaționale recente au contestat această concepție greșită. Discutând despre siguranța și efectele benefice ale consumului de cofeină în ceea ce privește aritmia și bolile cardiovasculare.

Au fost disponibile puține informații despre impactul diferitelor tipuri de cafea asupra sănătății inimii. Acest lucru i-a determinat pe cercetătorii de la Baker Heart and Diabetes Research Institute din Melbourne, Australia, să efectueze un studiu observațional amplu. Care ar oferi câteva perspective asupra rolului cofeinei asupra rezultatelor cardiovasculare. Comparând impactul cafelei decofeinizate și cele care au cofeină.

Cafeaua și dieta

Pixabay

Implicațiile din lumea reală sunt că cafeaua ar trebui să fie considerată parte a unei diete sănătoase. Oamenii NU ar trebui să înceteze să bea cafea dacă dezvoltă orice formă de boală cardiacă. Inclusiv tulburări de ritm cardiac, decât dacă observă o asociere personală specifică între consumul de cafea și simptomele lor.

Studiul nu arată că, dacă aveți o boală de inimă, ar trebui să începeți să beți cafea. Ci mai degrabă, dacă sunteți deja un băutor de cafea, ar trebui să vă simțiți sigur că nu este doar sigură, ci și oarecum protectoare.

Cafeaua și bolile cardiovasculare

Între 1 ianuarie 2006 și 31 decembrie 2010, studiul a recrutat participanți de la Biobank din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

Studiul a inclus 449.563 de participanți care nu au fost diagnosticați cu probleme cardiovasculare la înscriere. Participanții aveau o vârstă medie de 58 de ani. Iar 55,3% erau femei.

Cercetătorii le-au cerut participanților să-și raporteze singuri câte cești de cafea au băut în fiecare zi. Dar și tipul de cafea pe care îl beau de obicei printr-un chestionar cu ecran tactil. Diferitele tipuri de cafea, în ordinea popularității, au fost:

cafea instant (44,1% dintre participanți).

cafea măcinată (18,4%).

cafea decofeinizată (15,2%).

22,4% din populația studiată nu a băut cafea și a servit ca grup de comparație. Pentru fiecare tip de cafea, cercetătorii au împărțit participanții la studiu în 6 categorii, în funcție de aportul zilnic: 0, <1, 1, 2-3, 4-5 și >5 căni/zi.

Cercetătorii au urmărit starea de sănătate a participanților timp de 12,5 ani. Și le-au determinat rezultatele privind sănătatea analizând codurile ICD (Clasificarea Internațională a Bolilor) din dosarele medicale și ale deceselor.

Factori care influențează riscul de probleme

Studiul a ajustat pentru factorii care influențează riscul de probleme cardiovasculare. Inclusiv vârsta, sexul, consumul de alcool, consumul de ceai, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, apneea obstructivă în somn și starea de fumat.

Cercetătorii au descoperit apoi că persoanele care au băut în mod obișnuit cafea măcinată, instant sau decofeinizată au un risc semnificativ mai mic de boli cardiovasculare și deces din orice cauză decât cei care nu consumau cafea.