Corpurile fac tot felul de lucruri ciudate, aparent aleatorii.

Dar zvâcnirile involuntare trebuie să fie printre cele mai ciudate… și uneori cele mai enervante. Fie că te-ai uitat la ecranul computerului de prea mult timp sau te-ai ocupat doar de treburile tale, probabil că ai experimentat fenomenul bizar al miochimiei, cunoscut și sub denumirea de tresărire a pleoapelor.

Pentru majoritatea oamenilor, această problemă se manifestă ca o tragere ușoară spontană care are loc la fiecare câteva secunde timp de unul sau două minute. În unele cazuri, convulsie poate reapari în următoarele câteva ore, zile – sau chiar mai mult. Când oamenii suferă de miochimie, pleoapa unui singur ochi este afectată. Cauzele exacte ale miochimiei nu sunt cunoscute.

Factori declanșatori

Stres.

Oboseală.

Alcool sau tutun.

Prea multă cofeină.

Lipsa de somn.

Iritație sau încordare a ochilor.

Lumină puternică.

Vânt.

Ochi uscați.

Alergiile.

Anumite dezechilibre nutriționale (cum ar fi nivelul scăzut de magneziu).

Pentru unii oameni, zvâcnirile sunt mult mai intense, apar ca spasme suficient de puternice pentru a forța ambii ochi să se închidă complet; aceasta este de fapt o afecțiune separată cunoscută sub numele de blefarospasm. Nici cauza exactă a blefarospasmului nu este cunoscută, dar este considerată o tulburare de mișcare care afectează mușchii din jurul ochiului.

Convlusii

Convulsii oculare pot fi, de asemenea, un semn al altor afecțiuni, cum ar fi inflamația, uscarea ochilor și glaucomul și, în cazuri foarte rare, poate fi un semn al unei tulburări ale sistemului nervos, cum ar fi paralizia Bell sau sindromul Tourette.

Convulsii oculare pot fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente, în special medicamentele pentru epilepsie și psihoză. Dar relaxează-te – majoritatea scenariilor de zvâcnire nu sunt grave și dispar de la sine în câteva zile sau săptămâni. Atâta timp cât te odihnești, te relaxezi și reduce consumul de cofeină.

Dar dacă observați oricare dintre semnele de mai jos, probabil că este timpul să vedeți un medic:

Au trecut câteva săptămâni și zvâcnirea încă nu a dispărut.

De fiecare dată când ochiul îți zvâcnește, se închide complet și îți este greu să-l deschizi înapoi.

Întâmpinați zvâcniri și în alte zone ale feței și ale corpului.

Ochiul tău este umflat, roșu sau are scurgeri

Pleoapele tale au început să cadă.