Majoritatea oamenilor au fost tentați să stea până târziu la un moment dat în viața lor.

Alții pot fi nevoiți să lucreze târziu, adesea după miezul nopții, din cauza naturii muncii lor. Dar o nouă revizuire a cercetării, sugerează că a rămâne treaz după miezul nopții poate avea implicații care depășesc nevoia de o ceașcă suplimentară de cafea a doua zi. De fapt, autorii studiului sugerează că mintea pur și simplu nu este „proiectată” să fie trează în primele ore ale nopții.

În timp ce studiile anterioare au explorat efectele privării de somn asupra cogniției, noua cercetare se concentrează mai precis pe ceea ce se întâmplă cu creierul uman când este treaz după miezul nopții.

Cum afectează sănătatea

De ce mintea umană „nu este concepută” să rămână trează după miezul nopții
Pixabay

În noua revizuire, cercetătorii au analizat un număr mare de studii care investighează efectele comportamentului nocturn asupra minții și modul în care ritmul circadian al corpului ar putea influența funcția creierului.

Lucrarea a arătat că numeroase activități fiziologice au loc în creier pentru a contribui la o cogniție slabă. Autorii au subliniat că a fi treaz în timpul nopții este asociat cu un risc crescut de:

sinucidere și autovătămare.

angajarea în comportamente violente.

consumul de alcool și substanțe ilicite.

aport alimentar mai mare.

Potrivit cercetătorilor, nivelurile noastre moleculare, activitățile neuronale și capacitatea de răspuns sunt în acord cu „comportamentul nostru obișnuit” de veghe în timpul zilei. Pe timp de noapte, totuși, acești parametri sunt adaptați la „comportamentul obișnuit al somnului”.

În ciuda acestor constatări, experții spun că alți factori pot juca un rol

„Cogniția și starea de spirit sunt afectate de durata timpului de veghe, antecedentele de somn. Inclusiv somnul insuficient – ​​și ritmurile circadiene.”, coautorul studiului, Dr. Elizabeth B Klerman.

În plus, somnul insuficient împiedecă neuronii să lucreze cât mai bine. Deoarece nu au avut timp să se recupereze. Iar acest deficit se aplică atât în ​​timpul stării de veghe nocturnă, cât și în ziua următoare. Ritmurile circadiene promovează starea de veghe (și cogniția) în timpul zilei și apoi împiedică/reduc starea de veghe (și cogniția) noaptea pentru a promova somnul.

Cum afectează ritmurile circadiene ciclul somn-veghe

Corpul are patru ritmuri diferite care îl ajută să funcționeze, dintre care unul este circadian. Ritmurile noastre circadiene ne spun în esență când să ne trezim și să ne relaxăm.

Ritmul circadian al corpului uman [este] în esență centrul de control al ciclului nostru somn-veghe. Diferiți factori pot afecta ritmul circadian, cum ar fi lumina albastră emisă de ecrane. În stilul nostru de viață modern, avem tendința de a fi prea expuși la lumină [pentru] mai multe ore din zi decât are nevoie probabil creierul nostru evolutiv.

Deși majoritatea oamenilor experimentează un ritm circadian similar, acesta poate diferi între indivizi. Adolescenții au tendința de a experimenta o întârziere naturală a ritmurilor circadiene în timpul adolescenței. Motiv pentru care nu au probleme să stea trează până la miezul nopții. Și apoi se luptă să se trezească la 7 dimineața pentru școală.