Anul 2023 aduce tot mai puține șanse pentru România să intre în Schengen. După umilința din JAI, Uniunea Europeană nu dă semne că va lua măsuri pentru a îndrepta nedreptatea.

România și-a pierdut șansa să intre în Schengen pe 8 decembrie 2022, când s-a votat aderarea noastră la spațiul de trecere liberă. Austria s-a împotrivit, iar țara noastră și Bulgaria au rămas pe dinafară, în timp ce Croația a primit votul unanim al statelor membre.

După acest eșec, liderii europeni au promis dreptate pentru români. Toți au susținut că locul nostru e lângă celelalte țări europene. Însă în 2023 Suedia a preluat președinția UE, iar extinderea Schengen nu este o prioritate pentru ei. În plus, pentru un nou vot în JAI, ar trebui îndeplinite mai multe condiții.

În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem niciun rost să o înscriem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliul JAI. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate., a declarat reprezentantul permanent al Suediei la UE.

Când va avea România o șansă reală la Schengen

Un alt motiv pentru care România nu mai are speranțe la Schengen în acest an sunt alegerile. În Austria, în special, este un moment foarte important pentru partidele de la guvernare.

Simultan, țara noastră trebuie să rezolve problemele cu migrația, invocate de Viena în JAI. Numărul mare de imigranți ilegali ajunși la granițele UE reprezintă o îngrijorare adevărată, iar CE trebuie să ia măsuri.

Și în continuare, pentru extinderea Schengen, este necesar votul pozitiv al tuturor statelor membre. Asta înseamnă că fie că vrem sau nu, trebui să-i convingem pe toți că ne merităm locul în spațiul de trecere liberă.

Sperăm ca de îndată ce vor trece alegerile locale din Austria și Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pe zona de combatere a migrației ilegale, să avem o schimbare de poziționare din partea Austriei., a explicat Victor Negrescu pentru „Adevărul”.