Trăim o perioadă dificilă, în care economia întregii lumii s-a zdruncinat serios din temelii.

Inflația a crescut considerabil, iar scumpirile i-au copleșit pe români în ultimele luni. La pachet cu acest context au venit și facturile uriașe la energie și gaze naturale.Într-un asemenea moment, mulți români se tem să mai facă pasul spre a-și achiziționa o locuință prin credit ipotecar sau cu investiție proprie.Totuși și chiriile sunt destul de piperate având în vedere valoarea salariilor medii din România. Într-un asemenea prezent orice salariat își pune problema dacă să fie chiriaș sau proprietar cu credit ipotecar. Avantajele și dezavantajele sunt cu siguranță de ambele părți.

Află dacă merită să fi chiriaș sau proprietar cu credit ipotecar în 2023

Efectele inflației s-au resimțit puternic în buzunarele românilor în ultima perioadă. Astfel, puterea de cumpărare a scăzut semnificativ față de alți ani.

arată că apetitul românilor pentru achiziționarea de case/apartamente prin credit ipotecar a scăzut. Experții susțin că efectele economice ale pandemiei i-au speriat la vremea respectivă pe potențialii cumpărători. Totuși, în 2022 se intra pe o pantă ascendentă în acest sens.

Conform datelor publice, în prima parte a lui 2022, respectiv până în luna aprilie, numărul solicitărilor de credite ipotecare în lei a crescut cu 21,7 % decât în aceeași perioadă a anului precedent. Analiza vizează creditele ipotecare în lei din 2021 și 2022. Numai din ianuarie până în aprilie 2022, au fost accesate credite ipotecare în valoare de 7 miliarde de lei la nivel național.

Din aprilie și până la final de an, cerința s-a menținut pe o pantă descendentă. Semn că românii s-au temut să mai acceseze un credit ipotecar într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. De menționat ar fi că în cazul unei credit ipotecar procedura presupune un avans de minim 15% din partea clientului. Astfel, pentru a duce achiziția locuinței până la final, doritorii trebuie să aibă un buget pregătit în acest sens.

Economiștii spun că situația financiară a lumii, dar și efectele inflației stau pe un butoi cu pulbere și în 2023.  Într-un astfel de context, mulți dintre specialiștii în achiziții susțin tranșant că achiziționarea unui credit ipotecar pentru locuință nu este o decizie inspirată pentru moment.

Tot aceștia spun că una dintre cele mai echilibrate variante pentru astfel de vremuri este chiria. Avantajele în acest caz ar fi infime față de riscurile care vin la pachet cu creditul ipotecar.

Avantajele de a locui cu chirie în detrimentul achiziționării unei locuințe cu credit ipotecar

Analiștii financiar bancari spun că românii trebuie să  aibă în vedere faptul că prețul chiriilor nu poate crește decât cu maximum 5% sau 6%.

De altfel, trebuie punctat că toate ratele bancare sunt în acest moment mai mari cu până la 70% din cauza inflației. Pentru acest an se anticipează că vor rămâne la același nivel.

Renumitul expert financiar bancar, Iancu Guda susține că nu poate fi considerată în niciun caz o pierdere a sta în chirie în prezent.

Pierd bani dacă stau in chirie? Pe termen scurt (2-3 ani), NU. Este un mit că „dau bani degeaba”. La un credit nou, peste 90% din plățile realizate în primii 3 ani se duc către dobândă, deci banii nu rămân la tine, se duc la creditor (dobânda) sau proprietar (rata).”, a explicat specialistul.

Expertul susține că va exista o creștere mare în ceea ce privește oferta de pe piață a locuințelor. Totul datorită proiectelor de case noi realizate în ultima perioadă. Pe de altă parte, vor ajunge disponibile la vânzare și proprietăți vândute rapid de deținătorii speriați costurile actuale. Totuși, deși oferta va fi bogată, analiști economici recomandă ca fiecare doritor cumpărător să analizeze în prealabil o serie de aspecte.

Primul ar fi legat de calculul transparent dintre chirie și rată. Respectiv, un salariat își permite achiziționarea unei case dacă acest cost este egal cu chiria  x 15 ani x 80%.

Totodată, venitul familiei este extrem de important și trebuie luat în calcul. Poți face cu curaj pasul spre a cumpăra o casă dacă venitul familiei pe 5 ani este mai mare decât 50% din suma totală a acesteia.

Per ansamblu, de la distanță avantajele unei chirii în 2023 sunt mult mai multe decât cele ale unui credit ipotecar. Cel mai probabil, apetitul pentru accesarea acestora va fi în continuare pe o pantă ascendentă și pe parcursul acestui an.