Un caz mai puţin întâlnit a fost descoperit la Şcoala Damian din Comuna doljeană Sadova. Un director şi secretara sa au inventat nume pentru o clasă întreagă de copii, pentru a-şi păstra posturile la minister.

Totul s-a aflat după ce mai multe cadre didactice de la o altă şcoală au depus  plângere oficială prin care au povestit că la Şcoala Damian există 27 de copii doar fictiv, potrivit mediafax.

Conducerea şcolii a inventat elevi pentru ca instituţia de învăţământ să nu se destrame, dar şi pentru a primi mai mulţi bani.

Cristina Gîrd, liderul de sindicat din Şcoala Gimnazială Sadova, a declarat corespondentului mediafax că 27 de copii imaginari au fost înscrişi la şcoală şi la grădiniţele şcolii.

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul. De exemplu, era o fetiţă care venea la grădiniţa Sadova, care a trecut tot în subordinea şcolii Damian, iar în sistemul informatic ea figura de două ori: o dată cu CNP bun la Grădiniţa „Damian” şi o dată cu CNP schimbat la grădiniţa unde venea. Avea CNP cu zero, asta însemnând că acel copil nu are acte sau că sunt nişte probleme. Mai este un alt caz, al unor gemeni. Unul era trecut la o grădiniţă, altul era la alta, deşi părinţii au dat şi declaraţii că ei n-au făcut cerere să-i înscrie şi nici nu i-au adus la grădiniţă. Exemplele continuă până pe la 27 de cazuri. Şcoala unde lucrez eu a pierdut, din această cauză, undeva la 200 de copii. Dacă scădem toţi copiii pe care i-au luat, ei ar avea pe la o sută şi ceva de copii. N-au copii de personalitate juridică. Dar această personalitate juridică a generat post pentru doamna director, pentru domnul secretar şi tot aşa”, a declarat Cristina Gîrd.

Şcoala Damian a pierdut foarte multe cadre didactice din cauza lipsei elevilor şi asta l-a determinat pe directorul şcolii să inventeze mai mulţi elevi.

„Totul s-a făcut cu aprobarea primarului şi a Consiliului Local. Vă daţi seama, din Damian e domnul primar. Unde bate pentru voturi? În 2011 au luat prima grădiniţă. Primele sesizări le-am făcut în 2017. (…) Ştiţi cum funcţionează învăţământul, cu costuri standard per elev. Iar în momentul în care iei de la o şcoală nişte elevi, se creează deficit bugetar. Ca să nu mai spun că şi catedrele dispar, că se împart în două.(…) S-au pierdut posturi la şcoala noastră şi în fiecare an va fi aşa”, a mai spus Gîrd.

Poliţiştii doljeni şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj fac cercetări în acest caz.

„Pe rolul Parchetului a fost înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru fals, uz de fals, obţinere ilegală de fonduri şi deturnare de fonduri. A fost depusă o plângere semnată de 24 de cadre didactice”, a declarat Magda Bădescu, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că aşteaptă rezultatul anchetei, potrivit mediafax.