Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în fiecare an, pe data de 21 septembrie pe Sfântul Apostol Codrat, despre care se spune că a fost o importantă figură a creștinismului.

Tradiția menționează faptul că sfântul prăznuit astăzi a reușit să îi întoarcă pe păgâni cu fața către Dumnezeu, fiind cunoscut pentru înțelepciunea sa. 

Cine a fost Sfântul Apostol Codrat

Despre Sfântul Apostol Codrat se spune că a fost primul apologet al Bisericii Ortodoxe. Scrierea sa a devenit cunoscută în Grecia antică, dar foarte puține din textele sale s-au păstrat.

Ulterior, sfântul prăznuit astăzi a fost hirotonit și așa a auzit toată lumea de minunile sale. Se spune că mulți oameni care și-au pierdut credința au reușit să revină la dragostea pentru Dumnezeu, după ce Sfântul Apostol Codrat s-a rugat pentru sufletele lor.

Cu toate că a dus mai departe credința, acest lucru nu a fost pe placul împăratului. Din ordinul său, a fost bătut cu pietre și supus la chinuri cumplite.

Astăzi, mai sunt pomeniți și:

  • Sfântul Cuvios Iona Savaitul;
  • Sfântul Mucenic Eusebie;
  • Sfinții Mucenici și frați Eusebie, Nestavu și Zinon;
  • Sfinții Meletie și Isachie, episcopii Ciprului;
  • Sfântul Mucenic Prisc și cei șase mucenici, paznicii împăratului Maximian.
Calendar ortodox, miercuri, 21 septembrie. Zi importantă pentru Biserica Ortodoxă. Ce mari sfinți sunt prăznuiți astăzi
Pixabay

( CITEȘTE ȘI: Cea mai puternică rugăciune a zilei de miercuri. Arsenie Boca o rostea de 3 ori pe zi )

Troparul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta
Glasul al 4-lea

Apostole Sfinte Codrat, roagă pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Codrat din Magnesta
Glasul al 8-lea

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca pe un ierarh cinstit și nevoitor prea tare, lumea îți aduce ție, Doamne, rugător, pe Dumnezeiescul Apostol Codrat și cu cântări cinstește cinstita lui pomenire, cerând totdeauna să se dăruiască iertare de greșeli celor ce cântă: Aliluia.