Ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Bode, a discutat cu ministrul pentru Migrațiune și Azil din Grecia, Panagiotis Mitarachi, despre problema migrației. De asemenea, oficialii au abordat și subiectul privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen. 

Anunțul a fost făcut de ministrul român de Interne, pe pagina de Facebook, unde a mulțumit Greciei pentru sprijinul oferit țării noastre. În același timp, oficialul român a ținut să precizeze că mulțumește Greciei pentru implicarea activă în soluționarea aderării la spațiul Schengen. În același timp, Lucian Bode a menționat că discuțiile privind intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație vor fi reluate în marja Consiliului JAI de la Stockholm, care va avea loc la finalul lui ianuarie.  

Anunțul momentului despre Schengen. Lucian Bode a făcut anunțul

Nu va fi un cadru oficial, ci informal, însă este important ca oficialii români să insiste pe subiect.  

„Subiectele pe care le-am abordat au vizat problematica migrației și de aderarea României la spațiul Schengen. În context, am transmis mulțumiri Greciei pentru sprijinul constant oferit României, cât și pentru implicarea activă în soluționarea acestei chestiuni, în condițiile în care extinderea Schengen va reprezenta un beneficiu real și concret atât pentru România, cât și pentru restul statelor membre”, a scris Bode.

Bomba dimineții despre intrarea României în Schengen! Anunțul vine de la Lucian Bode: Se întâmplă la finalul lui ianuarie

În același timp, Lucian bode a ținut să menționeze faptul că aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru țara noastră. Discuțiile pe acest subiect vor continua cu Președinția suedeză în marja Consiliului JAI de la Stockholm. Scopul este de a se identifica o soluție cât mai curând posibil pentru ca românii să aibă parte de libera circulație, la fel ca majoritatea europenilor. 

Care sunt soluțiile pentru combaterea migrației

Cât despre problema migrației, oficialul a explicat că este nevoie de implicarea partenerilor externi ai țării noastre pentru gestionarea migrației. De asemenea, acțiunile României trebuie să vizeze în mod prioritar gestionarea la sursă a acestui fenomen. 

În cadrul discuției cu oficialul grec, s-a stabilit că este nevoie de o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE. De asemenea, mai sunt necesare proceduri rapide și eficiente pentru politica de returnare. În același timp, este nevoie și de măsuri mai eficiente pentru lupta împotriva traficanților și o cooperare mai strânsă cu statele terțe.