Banca Națională a României (BNR) a transmis recent un avertisment pentru toți românii care dețin bancnote uzate, deteriorate, rupte sau fără putere circulatorie, atrăgând atenția că acestea ar trebui eliminate din circulație.

Prin această măsură, BNR urmărește îmbunătățirea calității monedei în circulație și creșterea eficienței sistemului bancar. Eliminarea acestor bancnote poate preveni, de asemenea, posibilele probleme cauzate de utilizarea lor.

Conform comunicatului BNR, bancnotele improprii circulației nu pot fi recirculate, iar această categorie include bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie. Astfel, este important ca toți cetățenii să ia în considerare înlocuirea acestora pentru a contribui la bunul mers al economiei naționale.

Cum și unde să înlocuiți bancnotele uzate și deteriorate

Indiferent dacă este vorba despre o bancnotă uzată, ruptă sau deteriorată, oricine dorește să le schimbe poate face acest lucru la BNR, fără a plăti niciun cost suplimentar. În plus, unele bănci oferă și ele acest serviciu. Dacă aveți acasă monede sau bancnote scoase din circulație, acum este momentul oportun să le schimbați.

Pentru ca schimbul să fie acceptat, banii trebuie să conțină toate elementele de identificare, inclusiv seria și numărul tipărite pe spatele bancnotei. Dacă o bucată prea mare dintr-o bancnotă lipsește, schimbul nu va fi posibil. Sedii BNR se află în următoarele orașe:

  1. București
  2. Cluj
  3. Timișoara
  4. Iași
  5. Constanța
  6. Dolj

BNR clasifică bancnotele uzate în următoarele categorii de însemne monetare:

  • Bancnotele care conțin seria și numărul tipărite pe spatele lor, reprezintă elementele de identificare ale unei bancnote.
  • Bancnotele deteriorate, rupte sau tăiate, dar care păstrează caracteristicile principale ale bancnotei și elementele de identificare lizibile.
  • Bancnotele pătate, decolorate, murdare sau șifonate, dar care au elementele de identificare complete.

BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe și comisioane, a bancnotelor și monedelor românești, emise și neretrase din circulație, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulației monetare.

Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condițiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipsește mai mult de 40% din suprafață sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului, potrivit comunicatului BNR.