Subiectul aderării României la Schengen încă urmărește clasa politică din Austria. Iar apropiați ai cancelarului Karl Nehammer spun că șansele țării noastre să intre în spațiul de liberă trecere sunt destul de mari.

După umilința suferită în ședința Consiliului de Justiție și Afaceri Interne, România încă se luptă pentru locul său în Schengen. Austria a blocat intrarea țării noastre în spațiul fără granițe, în timp ce Croația a fost acceptată.

Guvernul de la Viena a fost criticat la scară largă pentru poziția sa față de România. Atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul Austriei.

Până acum însă, nici Karl Nehammer, nici apropiații săi, nu au dat semne că vor reveni asupra deciziei lor. Există însă speranța, care este probabil condiționată de modul în care UE se va ocupa de cerințele Austriei pentru extinderea Schengen. După votul de pe 8 decembrie , Viena a transmis o serie de măsuri ce ar trebui implementate pentru controlul migranților.

Faptul că România și Bulgaria ar putea intra curând în Schengen a fost susținut și de Johannes Han, coleg de partid cu cancelarul Karl Nehammer și comisar european. De asemenea, el s-a declarat împotriva deciziei finale nefavorabile luată în JAI în cazul celor 2 țări.

Presupun, într-un viitor relativ previzibil, că ambele țări ar putea deveni membre ale Schengen. Nu sunt încântat de măsură (n.red.- veto de la JAI), dar am o anumită înțelegere”, a spus Johannes Han.

Ce șanse mai are România să intre în Schengen în 2023

Dar chiar și așa, este tot mai puțin probabil ca România să intre în Schengen în 2023. Chiar dacă ar câștiga și Austria de partea sa, prioritatea oficialilor de la Viena este cu totul alta. Urmează alegeri importante în țară, așa că preocupările pe plan extern vor fi lăsate deoparte.

În plus, președinția UE a fost preluată în acest an de Suedia. Țară care inițial s-a opus intrării țării noastre în spațiul de trecere liberă. Iar în planul pentru mandat, oficialii nu au transmis nimic legat de extinderea Schengen. În schimb, ei vor să se concentreze pe securitate și pe problema migranților la granițele uniunii.