Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea temporară a tarifelor asigurărilor auto obligatorii (RCA) la nivelul maxim al tarifelor din martie 2022.

Cu toate acestea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras proiectul, afirmând că trebuie să examineze toate propunerile venite din partea industriei și să modifice proiectul în consecință.  

Brokerii, asiguratorii și transportatorii sunt împotriva plafonării raportate la prețurile din martie 2022 și susțin că acestea sunt mai mari în multe cazuri în comparație cu prețurile actuale, cerând o plafonare la tarifele de referință din februarie 2022. 

De ce a fost retras proiectul privind plafonarea prețurilor RCA

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că proiectul revizuit se va afla pe agendă săptămâna viitoare, atunci când ASF îl va readuce la Guvern. Consiliul Concurenţei a sugerat, de asemenea, că prețurile de la service-urile auto ar trebui să fie plafonate. 

Anunț de foc pentru toți șoferii! Adevăratul motiv din spatele retragerii proiectului de plafonare al prețurilor RCA

Asiguratorii au trimis un document către ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susținând că proiectul de HG privind tarifele maxime la RCA „încalcă legislația UE, este lipsit de fundament economic și ambiguu, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins”. 

Majorarea tarifelor RCA, o altă problemă uriașă în România

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost publicat pentru a preveni majorarea tarifelor la RCA după intrarea în insolvență a Euroins, cel mai mare asigurator auto de pe piața românească, având în vedere că aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA în vigoare la această companie. În ciuda retragerii proiectului de către ASF, se așteaptă ca Guvernul să revizuiască și să aprobe un proiect de plafonare a prețurilor RCA în viitorul apropiat.