Tensiunile dintre Rusia și Statele Unite au atins noi cote maxime, iar Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe, avertizează cu privire la riscul de război nuclear.  

Această declarație vine în contextul în care războiul din Ucraina a adus pe câmpul de luptă tehnica militară occidentală, în principal americană, împotriva armamentului rusesc. 

Rusia amenință din nou cu războiul nuclear

Relațiile dintre Rusia și Statele Unite s-au înrăutățit de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. Luna trecută, Vladimir Putin a anunțat că își suspendă participarea din tratatul de reducere a armelor nucleare New START încheiat cu Washingtonul. În timpul unui eveniment intitulat „O lume fără START: ce urmează”, Riabkov a declarat că „nu se pune problema” ca Rusia să restabilească deocamdată tratatul și a criticat poziția ostilă a Washingtonului față de Moscova. 

Serghei Riabkov a avertizat că riscul unei confruntări nucleare este la nivelul cel mai ridicat din ultimele decenii și că Moscova se află acum „de facto într-o stare de conflict deschis cu Statele Unite”. Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Washingtonul că a participat direct la conflictul din Ucraina furnizând arme Kievului și a prezentat în același timp războiul ca fiind o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei. 

Anunț cumplit din Rusia! Un oficial amenință din nou: Probabilitatea unui conflict nuclear este mai ridicată
Colaj Substantial

Tensiuni uriașe între Rusia și SUA

Tensiunile dintre cele două puteri nucleare nu mai sunt doar diplomatice. Serghei Riabkov a menționat că Rusia va lua în considerare capacitatea combinată a SUA, Franței și Marii Britanii de a utiliza în comun capacitățile nucleare împotriva Moscovei atunci când va stabili soarta viitoare a Tratatului START. Mai mult, el a subliniat că aceste state membre ale NATO sunt tot mai active în formarea unui front antirusesc unit. 

Potrivit oficialului rus, Moscova nu mai poate pune între paranteze factorul arsenalului combinat al SUA, Marii Britanii și Franței. În contextul actual, atunci când vor determina soarta Tratatului START, vor lua în considerare în mod necesar capacitatea acestor țări de a-și folosi în comun capacitățile nucleare împotriva Rusiei. 

„Nu aş vrea să mă lansez într-o discuţie dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem aşa”, a declarat Riabkov.