Vine Crăciunul și odată cu el o vreme neobișnuită pentru această perioadă a anului.

Potrivit prognozelor oferite de specialiștii ANM (Administrația Națională de Meteorologie), zilele actualei perioade vor fi caracterizate de temperaturi mai ridicate decât în mod normal, cu valori care pot ajunge până la 12 grade în Muntenia și Oltenia.

Această anomalie termică va persista și de-a lungul zilei de Crăciun, când valorile termometrelor se vor menține pozitive în majoritatea regiunilor.

Oscilații ale regimului termic în diferite regiuni ale țării

În Banat, se preconizează că valorile termice diurne se vor situa mai sus decât în mod normal în primele zile ale intervalului, cu o medie a maximelor cuprinsă între 11 și 12 grade în zilele de 19 și 20 decembrie. Pe timpul nopților, se vor înregistra minime medii de -2 până la 0 grade. În perioada 21 – 25 decembrie, vom asista la oscilații ale regimului termic de la o zi la alta, cu o medie a maximelor cuprinsă între 5 și 8 grade și o medie a minimelor între -1 și 2 grade.

Încălzirea vremii este posibilă în zilele de 26 și 27 decembrie, când media valorilor diurne ar putea urca spre 8…9 grade, urmată de o nouă scădere până la medii de 6 grade până la finalul lunii decembrie. Se estimează că media temperaturilor nocturne va fi în jur de 0 grade. În intervalul 22 – 26 decembrie, sunt prognozate precipitații temporare, la început sub formă de ploi, apoi se va transforma în lapoviță și ninsoare, dar intervale cu precipitații mixte vor fi posibile și după data de 27 decembrie.

În Crișana, valorile termice diurne vor fi, de asemenea, mai ridicate decât în mod normal în primele zile ale intervalului, cu o medie a maximelor cuprinsă între 9 și 10 grade în zilele de 19 și 20 decembrie. Pe timpul nopților, se preconizează minime medii de -2 până la -1 grad. În perioada 21 – 25 decembrie, se prognozează oscilații ale regimului termic de la o zi la alta, cu o medie a maximelor cuprinsă între 3 și 6 grade și o medie a minimelor între -2 și 1 grad.

ANM a actualizat prognoza meteo! Cum va fi vremea de Crăciun

Se estimează o încălzire a vremii în zilele de 26 și 27 decembrie, cu o medie a valorilor diurne de 7…8 grade, urmată de o nouă scădere până la finalul lunii decembrie, când se va ajunge la medii de 4…5 grade. Media temperaturilor nocturne va fi în jurul pragului de îngheț, la 0 grade. În intervalul 22 – 26 decembrie, sunt prognozate precipitații temporare, la început sub formă de ploi, apoi se va transforma în lapoviță și ninsoare, iar intervale cu precipitații mixte vor fi posibile și după data de 27 decembrie.

Cum va fi vremea în Transilvania

În Transilvania, temperaturile diurne vor cunoaște o creștere graduală în primele zile ale intervalului, cu o medie a maximelor de la 4 grade pe 18 decembrie, ajungând la 9 grade în medie. În timpul nopților, se prognozează minime medii de -4 până la -2 grade. Până la finalul anului, temperatura va oscila între 2 și 6 grade, cu o medie a maximelor și între -4 și -1 grad, cu o medie a minimelor. În perioada 22 – 26 decembrie, se prognozează precipitații temporare, în principal sub formă de lapoviță și ninsoare, dar cu posibilitatea de precipitații slabe mixte și după 27 decembrie.

În Maramureș, valorile termice diurne vor înregistra, de asemenea, o creștere treptată în primele zile ale intervalului, cu o medie a maximelor de la 4…5 grade pe 18 decembrie, ajungând la 8 grade în medie. Pe timp de noapte, temperaturile vor scădea, cu minime medii de -4…-1 grad. Până la sfârșitul anului, temperatura va oscila între 2 și 5 grade, cu o medie a maximelor și între -3 și 0 grade, cu o medie a minimelor. În perioada 22 – 26 decembrie, se prognozează precipitații temporare, la început sub formă de ploi, apoi predominant sub formă de ninsoare, dar reprezentând cantități moderate în general. Se estimează că intervale cu ninsori slabe vor fi posibile și după 26 decembrie.

Vreme caldă în Moldova și Dobrogea

În Moldova, temperatura va fi mai ridicată decât în mod obișnuit și va fi o vreme caldă, cu o medie a maximelor de 10…11 grade, cu valori puțin mai ridicate în zona subcarpatică a regiunii, iar pe timpul nopților se vor înregistra minime medii de -1…1 grad.

Ulterior, până la sfârșitul anului, vor apărea ușoare fluctuații termice de la un interval la altul, astfel că media maximelor va fi între 4 și 8 grade, iar cea a minimelor între -2 și 0 grade. Începând cu 23 decembrie până pe 25 decembrie, vor fi precipitații slabe, inițial sub formă de ploaie, apoi sub formă de lapoviță și ninsoare, după care șansele de precipitații vor scădea începând cu data de 26 decembrie.

În Dobrogea, valorile temperaturii diurne vor crește treptat în primele zile ale perioadei, cu o medie de 8 grade pe 18 decembrie, ajungând la o medie de 12 grade, în timp ce pe timpul nopților se vor înregistra minime medii de 1…3 grade, ușor mai ridicate în zona de coastă.

După aceea, până la sfârșitul anului, vor exista ușoare oscilații ale temperaturii de la un interval la altul, astfel că media maximelor va fi cuprinsă între 5 și 8 grade, iar cea a minimelor între 0 și 4 grade. În zilele de 23 și 24 decembrie, temporar vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, iar șansele de precipitații vor scădea după data de 24 decembrie.

În Muntenia, temperatura diurnă va crește treptat în primele zile ale perioadei, cu o medie de 8. 9 grade pe 18 decembrie, ajungând la o medie de 11…12 grade, chiar puțin mai ridicată în zona subcarpatică a regiunii, iar pe timpul nopților se vor înregistra minime medii în jurul valorii de -2 grade.

Ulterior, până la sfârșitul anului, vor apărea ușoare fluctuații termice de la un interval la altul, astfel că media maximelor va fi între 6 și 9 grade, iar cea a minimelor între -2 și 0 grade. Începând cu 23 decembrie până pe 24 decembrie, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, iar șansele de precipitații vor scădea după data de 24 decembrie.

Cum va fi vremea la munte

În Oltenia, temperatura va fi mai ridicată decât în mod obișnuit și va fi o vreme caldă, cu o medie a maximelor de 10…12 grade, cu valori puțin mai ridicate în zona subcarpatică a regiunii, iar pe timpul nopților se vor înregistra minime medii de -2…0 grade.

Ulterior, până la sfârșitul anului, vor exista ușoare fluctuații termice de la un interval la altul, astfel că media maximelor va fi între 6 și 10 grade, iar cea a minimelor între -1 și 1 grad. Temporar, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, în zilele de 23 și 24 decembrie, dar pe arii restrânse este posibil să apară și în perioada 29-31 decembrie.

La munte, în perioada 21-24 decembrie, temperaturile vor scădea treptat, cu o medie a maximelor cuprinsă între -5 și 0 grade, iar cea a minimelor între -8 și -4 grade. Ulterior, până la sfârșitul anului, se vor înregistra temperaturi apropiate de normal pentru această perioadă, cu valori medii diurne între -2…2 grade și valori medii nocturne între -6…-4 grade. În perioada 22-26 decembrie, vor fi precipitații, în special sub formă de lapoviță și ninsoare, iar după aceea vor fi posibile intervale cu ninsori slabe și după data de 26 decembrie.