În ultima vreme, specialiștii în bolile cu componentă inflamatorie pun accentul pe anumite diete alimentare care ar putea avea un rol în reducerea inflamației.

În comparație cu dietele cu care ne-am obișnuit, cele antiinflamatorii nu promit scăderi spectaculoase în greutate; mai mult, nici nu este o dietă propriu-zisă, ci un tip particular de alimentație și anume aceea care contribuie la scăderea intensității componenței inflamatorii din anumite boli sistemice.

Susținătorii dietei antiinflamatorii susțin că acest tip de alimentație ar avea efecte benefice asupra stării generale de sănătate, controlând problemele cardiovasculare, riscul de infarct miocardic, nivelul grăsimilor din sânge, tensiunea arterială și suplețea mișcărilor articulațiilor. Însă de departe cel mai important rol al acestei diete se regăsește in eficacitatea cu care reușește să stopeze progresia anumitor boli care au o importantă componentă inflamatorie.

Care sunt alimentele antiinflamatorii?

Nu există o dietă antiinflamatorie standard; dacă ar fi să comparăm diferitele tipuri de diete, cea mai apropiată de dietă antiinflamatorie este dietă mediteraneană. O dietă antiinflamatorie este dietă bazată pe ulei de peste, proteine, carbohidrați și grăsimi monosaturate. Dar această nu este singură dietă cu rol antiinflamator existența, deși este una dintre cele mai populare din această categorie. Există mai multe diete de acest tip, și o dietă diferă într-unul sau mai multe puncte.

Totuși, în pofida variabilitatii dietelor antiinflamatorii, majoritatea acestora au aceleași recomandări de baza:

– Consumul crescut de fructe și legume;

Weekend | Alimentul care te ajută să scapi de orice inflamația din corp. Când este recomandat pentru a fi consumat

– Scăderea consumului de grăsimi săturate;
– Adăugarea constanța a unei surse de acizi grași de tip omega-3, cum ar fi peștele, uleiul de peste sau nucile;
– Scăderea consumului de paște făinoase și orez;
– Încurajarea consumului de cereale integrale;
– Creșterea consumului de carne slabă (carne de pui), scăderea consumului de carne roșie sau lapte integral;
– Evitarea alimentelor procesate sau a dulciurilor rafinate;
– Încurajarea consumului de condimente, întrucât acestea au un important rol antiinflamator

Un exemplu de zi de dietă antiinflamatorie ar fi: dimineață se consumă fulgi de ovăz și fructe de pădure, iaurt și cafea sau ceai verde. Prânzul ar constă într-o salată de ton cu pâine graham și un suc de fructe de sezon. Ar urmă o gustare alcătuită din ciocolată neagră și câteva nuci. Cină ar constă din spaghete cu sos, spanac și portocale sau nuci, eventual și o plăcintă de afine sau mere.

Desigur, dietă antiinflamatorie nu promite o scădere ponderală spectaculoasă, dar de multe ori s-a observat că adepții acestei diete scad în greutate, acest lucru datorându-se, cel mai probabil, înlocuirii alimentelor nesănătoase și bogate în calorii din alimentație cu unele cu conținut caloric scăzut.