Este o perioadă în care oamenii țin post și își fac curat în case, dar mai ales în suflet.

În biserici preoții vor ține Deniile, slujbe prin care credincioşi îl conduc pe Isus Hristos pe drumul Crucii, iar fiecare zi are o semnificaţie specială, în care oameni își aduc aminte de ultimele zile din viaţa pământească a Mântuitorului, înainte de Înviere.

În această săptămână, oamenii trebuie să țină cont de câteva tradiții și obiceiuri.

În Lunea Mare, gospodinele încep curățenia de Paște. Ele văruiesc și aerisesc casa și scot toate lucrurile afară, pentru ca toate relele adunate de peste iarnă, să dispară. Potrivit tradiției, ,,Paștele nu trebuie să te prindă în necurățenie, că îți blesteamă casa!”

În Marțea Mare se continuă treaba, iar femeile aspiră, mătura, spăla geamurile și se ocupă de treburile cele mai grele din gospodărie.

Miercurea Mare este ultima zi în care oamenii mai pot merge la treburile câmpului sau mai pot spala și călca. După această zi, bărbații trebuie să rămână acasă și să-și ajute soțiile la treburile casnice.

În Joia Mare are o însemnătate mai mare pentru creștini. Joia Mare reprezintă ziua în care se Isus Hristos a spălat picioarelor ucenicilor, dar și ziua în care a avut loc Cina cea de Taină, unde a fost instituită Taina Sfintei Împărtăşanii, a avut loc rugăciunea din grădina Ghetsimani şi ziua în care Mântuitorul a fost vândut de către Iuda.

Deoarece este o zi atât de plină de însemnătate, în această zi este interzis să faci mai multe lucruri.

În Joia Mare, dimineaţa, oamenii se duc la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească, iar seara, participă la Denia celor 12 Evanghelii. Potrivit tradițiilor în Joia Mare, bisericile nu mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Tot în Joia Mare gospodinele coc cozonacul și pasca şi înroșesc ouăle, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu pentru întreaga creștinătate, în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

Potrivit tradiţiei în această zi se ține post negru, oamenii nu au voie să mănânce nimic întreaga zi. De asemenea, în Vinerea Mare nu se mănâncă urzici şi nici nu se folosește oţetul, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet.

În Vinerea Mare nu se fac munci agricole, pentru că orice este semănat în Vinerea Seacă nu rodeşte. În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale și nici nu se spală, nu se coase și nici nu se face curățenie.

Sâmbăta Mare este ultima zi de dinainte de Paște, așa că gospodinele gătesc preparatele pentru masa de Paști și fac ultimele retușuri prin gospodărie.

Spre deosebire de Crăciun, de Paști nu se fac la fel de multe preparate de mâncare: „Crăciunul este sătul iar Paștele este fudul.”