Începând cu anul 2020, sănătatea noastră mentală colectivă a intrat sub microscop. Perioadele lungi de izolare au exacerbat singurătatea deja resimțită de mulți.

Dar altceva, la fel de cumplit, a atras atenția: emoția dezamăgirii. În ultimii ani, am anulat prea multe nunți. Am amânat prea multe petreceri. Prea multe sărbători sau aniversări cu cei dragi. Multe dintre ele au fost virtuale sau drive-in. Cu alte cuvinte, ultimii ani au fost marcați de o mare dezamăgire. Și dacă există un lucru de care am fost cu toții provocați, a fost să învățăm cum să facem față dezamăgirii, să trecem peste ea și să construim reziliență în urma ei.

1. Ce este dezamăgirea

5 moduri de a trece peste o dezamăgire. Care sunt cauzele acestui sentiment
PPixabay.com

Este posibil să știți deja despre cele șase emoții umane de bază: bucurie, furie, tristețe, frică, surpriză și dezgust. În anii 1980, Robert Plutchik a prezentat teoria „Roata emoțiilor”. Acest lucru a adăugat încă două emoții, făcând opt emoții esențiale în perechi de contrarii.

Roata lui a inclus:

Bucuria
Încrederea
Frica
Surpriza
Tristețea
Dezgustul
Furia
Anticiparea

Roata emoțiilor definește modul în care emoțiile umane se plimbă între ele și se extind dincolo de aceste emoții preliminare în experiențe mai rafinate sau mai complexe. Rezultatele sunt stări emoționale precum supărarea, plictiseala, agresivitatea, admirația și venerația.

Dezamăgirea este o emoție complexă care provine din tristețe. Este ceea ce simțim atunci când așteptările noastre pentru rezultatul dorit sunt spulberate. Cu toții recunoaștem instantaneu sentimentul de a fi dezamăgiți și furia pe care am putea-o simți atunci când ceva ce credeam că merităm nu s-a întâmplat. Sau durerea pe care o trăim atunci când ratăm o oportunitate.

Aceasta este experiența subiectivă a dezamăgirii amare.

2. 5 moduri de a trece peste

1. Eliberează-te
Fie că este vorba de dezamăgire sau furie, trebuie să o simți și să te eliberezi de ea. O modalitate bună de a obține sănătate emoțională este să vă încredeți în prieteni, familie sau chiar în terapeut. Ai putea canaliza, de asemenea, acest tip de emoție dură într-o priză de creație. Încercați să scrieți într-un jurnal sau să faceți ceva fizic.

2. Obțineți perspectivă
Comunicarea cu prietenii și familia despre dezamăgirea ta poate aduce o claritate necesară. Când ai o altă perspectivă exterioară decât a ta, poți începe să vezi lucrurile pentru ceea ce sunt cu adevărat, mai degrabă decât pentru modul în care te simți în legătură cu ele.

3. Cunoaște-ți inima

Desigur, trebuie să echilibrezi această validare externă cu propria ta înțelepciune interioară.

Problema cu emoțiile precum dezamăgirea este că ne poate deraia complet viziunile despre noi înșine. Putem începe să ne îndoim de abilitățile noastre și să ne simțim ca un impostor. De aceea este important să vă cunoașteți propriile valori și principii de bază înainte de a vă angaja în orice obiectiv. Mai bine, fă-ți o favoare și răspunde la întrebarea „de ce”.

4. Exersați acceptarea de sine
Odată ce ești sigur pe tine, este mai ușor să accepți unde te afli ca punct de plecare potrivit pentru un nou început. O parte din practicarea acceptării de sine este să te înrădăcinezi continuu în „acum”. Eckhart Tolle numește acest lucru „puterea prezentului” – o practică similară cu meditația și mindfulness-ul. Acceptarea momentului prezent vă permite să recunoașteți ceea ce este real.

5. Nu lăsa dezamăgirea să te cuprindă
Cel mai rău lucru pe care îl puteți face este să vă lăsați copleșiți de experiențele negative. Din nou, variabila aici este timpul. Odată ce ți-ai acordat ceva timp pentru a te împăca cu circumstanțele tale, este timpul să începi din nou. În caz contrar, dezamăgirea ar putea da cu ușurință în anxietate, gândire negativă, și resentimente.