Reclamă
Reclamă

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, ar lua în considerare posibilitatea de a încheia o înțelegere cu liderul rus Vladimir Putin pentru a bloca viitoarea aderare la NATO a Ucrainei și Georgiei, scrie POLITICO, care citează oficiali „familiarizați cu gândirea din cercul lui Trump”. Este cel mai recent semnal că Trump, candidatul republican la președinție, vrea să schimbe dramatic poziția SUA în ceea ce privește Kievul și angajamentele sale față de NATO.

Primul test al intențiilor lui Trump cu privire la NATO, în cazul în care ar câștiga un nou mandat, ar fi modul în care va gestiona războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit surselor citate de POLITICO, Trump ia acum în considerare încheierea unui acord cu Putin privind țările care ar putea adera la NATO, în special Ucraina și Georgia. Un astfel de plan ar anula promisiunea vagă a NATO privind viitoarea aderare a Ucrainei – o politică pe care Biden a continuat-o, deși fără a se angaja asupra unui calendar.

Reclamă

„M-aș aștepta la o înțelegere foarte rapidă pentru a pune capăt conflictului”, a declarat Kevin Roberts, președintele Fundației Heritage, influentul think tank aliniat lui Trump care a produs Proiectul 2025. Roberts a declarat într-un interviu că nu poate transmite cunoștințe din interior cu privire la planurile lui Trump.

Potrivit unui expert anonim în securitate națională familiarizat cu gândirea lui Trump, fostul președinte american „ar fi deschis la ceva care să împiedice extinderea NATO și să nu se întoarcă la frontierele din 1991 pentru Ucraina. Asta ar fi pe masă. Dar asta nu înseamnă să renunțăm la orice altă posibilitate, inclusiv furnizarea de cantități mari de arme Ucrainei”.

Trump nu și-a detaliat în mod public planurile pentru Ucraina, însă în campania electorală a promis în mod repetat că una dintre primele sale sarcini va fi să pună capăt războiului – „chiar înainte de a ajunge în Biroul Oval, la scurt timp după ce câștigăm președinția”, a declarat el la un miting din 22 iunie în Philadelphia.

Întrebat la un podcast din 21 iunie dacă este dispus să renunțe la extinderea NATO în Ucraina, Trump a răspuns că promisiunea de aderare a Ucrainei la NATO a fost o „greșeală” și „motivul pentru care a început acest război”. Mulți din tabăra lui Trump preferă în mod deschis o Ucraină non-NATO.

„NATO s-a extins deja mult peste ceea ce avem nevoie pentru o coaliție antihegemonică”, a declarat Elbridge Colby, fostul coordonator al Strategiei Naționale de Apărare a lui Trump, despre care se spune că ar putea ocupa un post superior în domeniul securității naționale într-o a doua administrație Trump.

La 14 iunie, Putin a declarat că Rusia ar fi pregătită să negocieze încetarea războiului dacă Ucraina renunță la orice ambiție de a adera la NATO și își retrage trupele din cele patru regiuni pe care Moscova le-a revendicat ca fiind ale sale. Întrebat în dezbaterea cu Biden din 27 iunie dacă astfel de condiții sunt acceptabile, Trump a răspuns: „Nu, nu sunt acceptabile. Dar uite, acesta este un război care nu ar fi trebuit să înceapă niciodată”.

Criticii spun că presarea Ucrainei să cedeze teritoriul nu ar face decât să justifice acapararea oribilă și criminală de terenuri de către Putin. Dar Trump a arătat clar că are la fel de puțină dragoste pentru Ucraina ca și pentru NATO, spunându-i președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, în timpul vizitei sale la Capitoliu în iunie, că Ucraina „nu va fi niciodată alături de noi” și că „ar trebui să ne plătim mai mult trupele în loc să trimitem 60 de miliarde de dolari Ucrainei”, conform unei postări pe X a reprezentantului republican Matt Gaetz.

Un alt reprezentant al republicanilor, Don Bacon, a declarat reporterilor, relatând aceeași conversație, că Trump a fost disprețuitor față de obiectivul Kievului de a-i alunga pe ruși, care a fost politica de nezdruncinat a lui Biden. „El a spus, dacă Ucraina câștigă, care va fi beneficiul?” a spus Bacon.

În conformitate cu sugestiile anterioare, Trump ar lua în considerare, de asemenea, ajustarea participării SUA la NATO. Unul dintre principiile principale ale modificării propuse ar fi crearea unui sistem „NATO pe două niveluri”, în care doar țările care au atins pragul de cheltuieli de 2% din PIB ar ajunge să se „bucure de generozitatea apărării și de garanția de securitate a SUA”.

Pe hârtie, propunerea pare să încalce articolul 5 al NATO, care cere tuturor membrilor să vină în ajutorul oricărui membru care este atacat, dar oficiali din cercul lui Trump au declarat că „limbajul din articolul 5 este flexibil și nu cere niciunui membru să răspundă cu forță militară”.

Trump a stârnit indignare la nivel internațional după ce a declarat în februarie că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” țărilor membre NATO care nu respectă angajamentul de 2% din cheltuielile de apărare.

Oficialii au declarat că opiniile fostului președinte cu privire la Ucraina și NATO se bazează în mare parte pe interesul personal.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro