Reclamă
Reclamă

Comportamentul președintelui american Joe Biden în timpul dezbaterii recente cu contracandidatul său Donald Trump a ridicat noi semne de întrebare cu privire la sănătatea sa cognitivă. The Washington Post și The New York Times au menționat îngrijorările legate de momentele de confuzie și scăpările tot mai dese ale președintelui în vârstă de 81 de ani.

Medicul personal al lui Biden, Kevin O’Connor, a devenit o figură centrală în această dezbatere. Deși O’Connor, care a devenit medicul lui Biden în 2009, nu a apărut frecvent în public, el a fost criticat pentru că nu i-a recomandat președintelui un test cognitiv. O’Connor a refuzat majoritatea solicitărilor de interviu, inclusiv cele venite din partea The Washington Post.

Biden a fost întrebat în august 2020 dacă a făcut un test cognitiv, iar candidatul de atunci a răspuns vehement: „De ce naiba aș face un test?”. De la preluarea mandatului, Biden a continuat să respingă necesitatea unei astfel de examinări. Cotidianele americane susțin că președintele nu a fost supus nici unui test cognitiv în timpul celor trei examene medicale fizice anuale.

Reclamă

The New York Times a citat mai mulți oficiali și persoane care au petrecut timp cu președintele, comentând că scăpările și momentele de confuzie ale acestuia par să fi devenit mai frecvente și mai pronunțate. În timpul summitului G7, unul dintre oficialii europeni a declarat că președintele „părea uneori într-o altă lume”.

Profesorul Ira Monka, care l-a vizitat pe O’Connor la Casa Albă, a declarat că prestația lui Biden ar trebui să determine o examinare cognitivă inițială. Monka a spus: „Unele dintre poticniri și lipsa cuvintelor ar fi un semn că această persoană ar trebui să facă teste doar pentru a exclude faptul că ar putea exista unele modificări subiacente”.

Testele cognitive implică exerciții care evaluează memoria pe termen scurt, atenția și alte funcții-cheie și pot fi însoțite de o examinare fizică. Întrebat într-un interviu pentru ABC dacă ar fi de acord să facă un test cognitiv independent și să dea publicității rezultatele, Biden a răspuns: „În fiecare zi am un test cognitiv”, referindu-se la funcțiile prezidențiale.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a declarat prin e-mail că „Dr. O’Connor este un profesionist medical de talie mondială” a cărui „expertiză unică este căutată în întreaga comunitate medicală, în care este respectat pentru candoarea sa, atenția la detalii și etica muncii”.

Biden a menționat că este consultat în mod regulat de medicii de la Casa Albă și a răspuns că „nimeni nu mi-a spus că trebuie să o fac… mi-au spus că sunt bine”. De asemenea, Casa Albă a recunoscut că Biden a fost supus unui „scurt control” după dezbatere pentru o răceală, dar nu unui examen fizic complet.

Lipsa de transparență cu privire la modul în care O’Connor a evaluat sănătatea cognitivă a președintelui evidențiază lacunele unui sistem bazat pe încrederea într-un medic care trebuie să garanteze atât pentru sănătatea liderului lumii libere, cât și pentru informarea publicului.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro