Dacă ai rămas în pană de idei în materie de rețete, iată o idee care te poate scoate din această situație. Este vorba despre puiul la cuptor. De aceea, dacă vrei să îți impresionezi musafirii sau familia cu un preparat clasic, da gustos, mai jos ai toți pașii pentru o rețetă delicioasă.
Rețetă pentru pui la cuptor
Ingrediente:
- 1 pui (1,5-2 kg)
- 8-10 căței de usturoi
Pentru marinadă:
- 500 ml lapte bătut sau iaurt de băut
- zeama de la ½ lămâie
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri muștar iute sau dulce, după preferință
- 25 g sare grunjoasă
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- 1 linguriță zahăr
- 1 linguriță boia dulce sau iute, după preferință
( CITEȘTE ȘI: Rețeta zilei | Sufleu de cartofi, un preparat excepțional. Cele mai pricepute gospodine îl prepară )
Mod de preparare:
Pentru început, se spală puiul și se usucă cu șervețele de hârtie. Mai apoi, se amestecă laptele bătut, zeama de lămâie, uleiul de măsline, muștarul, piperul, cimbrul, busuiocul, boia dulce sau iute, împreună cu un praf de sare. După ce ingredientele pentru marinadă sunt amestecate, puiul poate fi așezat în bol și uns.
Vasul trebuie acoperit cu folie alimentară și lăsat la rece între 8 și 10 ore. Este important ca în acest interval să întorci puiul de pe o parte pe alta cel puțin de două ori. În acest fel, amestecul să pătrundă carnea cât mai bine.
După ce au trecut aceste ore, carnea poate fi scoasă din vasul în care a fost pregătită marinada. Ulterior, puiul se pune într-o tavă, în care trebuie adăugați câțiva căței de usturoi, dar și 150 ml de apă.
Următorul pas este de a acoperi carnea cu folie de aluminiu. Puiul trebuie pus la cuptor pentru o oră și jumătate, la o temperatură de 170 grade.
După ce au trecut cele 90 de minute, se înlătura folia de aluminiu. Temperatura trebuie setată la 160 de grade. Preparatul mai trebuie lăsat la cuptor încă 20 – 30 de minute. Poți servi preparatul cu o salată sau cu cartofi copți.