Există cel puțin două coordonate care conduc către această ,,realitate crudă” la care ești supus. Să citești cărți despre personaje care nu îți comunică nimic. Cu al căror parcurs nu te poți absolut deloc identifica.

Asta pentru că toate operele literaturii române din programa școlară trebuie să respecte în primul rând principiul pionieratului și în al doilea rând pe cel al moralității. Iar în al treilea pe cel estetic.

Pionieratul se referă la faptul că toți scriitori din programa școlară sunt primii care au scris cumva anume sau despre ceva anume.

De exemplu Ioan Slavici este primul scriitor român care se folosește de analiza psihologică în construcția personajelor. Liviu Rebreanu este primul scriitor român care se folosește de tehnica circularității. Fiecare scriitor studiat este un deschizător de drumuri. Ca Lucian Blaga, primul poet care scrie cu vers alb, strofe inegale etc.

Al doilea principiu, al moralității, se referă la încărcătura educațională pe care o are o operă literară. Faptele și evenimentele persoanjelor trebuie să întruchipeze legile morale, adică un personaj care greșește, până la urmă este pedepsit. Sau, cei buni, reușesc cumva să obțină o răsplată.

Ion, la finalul romanului, este ucis, are parte de un sfârșit care însumează toate faptele sale imorale, de la înșelarea Anei, pe care o lasă însărcinată în afara căsătoriei. Tot el a contribuit la sinuciderea acesteia. Ca mai apoi să înceapă o relație cu Florica, în ciuda faptului că este căsătorită.

Pe al treilea loc vine principiul estetic, al plăcerii create de un act artistic. Deși aici este prezentă structura de bază a culturii, împărțirea pe epoci și curente. Pentru ca elevul să obțină o matematică  a analizei literare.

De exemplu spunem despre romanul ,,Enigma Otiliei” că este un roman citadin, balzacian, modern, din perioada interbelică. Cu alte cuvinte încadrăm opera din punct de vedere istoric, estetic și facem referire și la natura subiectului tratat. Este citadin pentru că urmărește destinul unor personaje din mediul urban (citadin de la citadelă=oraș).