Gospodinele trebuie neapărat să facă acest preparat în ziua de Izvorul Tămăduirii, pe 21 aprilie.
Ce preparat nu trebuie să lipsească de pe masă în această zi de sărbătoare
Suntem în prima săptămână după Paște, numită și Săptămâna Luminată. Iar vineri, 21 aprilie, este Izvorul Tămăduirii, sărbătoare ce vine cu o tradiție foarte importantă.
Se spune că în această zi, în Constantinopol, un un om orb și-a recăpătat vederea. Asta după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor, călăuzit acolo de cel care avea să fie împărat al Bizanțului, Leon I.
Rețeta plăcintă cu brânză sărată pentru sărbătoarea de Izvorul Tămăduirii
- 750 g făină
- 10 g de drojdie uscată
- jumătate de linguriță de sare
- 300 ml lapte
- 75 g zahăr granulat(sau mai mult, după gust)
- 55 g unt (80% grăsime)
- 2 ou
- 40ml ulei
- 400g brânză telemea
- 350g brânză dulce de vaci (5% grăsime)
- 2 ouă mari
- sare (după gust)
Mod de preparare pentru aluat:
Se amestecă într-un bol toate ingredientele solide. Între timp, se pune la încălzit laptele. Într-un vas separat, se topește și cantitatea de unt.
Apoi se toarnă toate acestea peste făină, zahăr și drojdie, plus cele două ouă. Se amestecă, până se formează un aluat numai bun de întins. Acest proces ar trebui să dureze cam 10 minute, iar în procesul de frământare se folosesc cei 40 de ml de ulei.
Cât timp se lasă la crescut aluatul, ne ocupăm de umplutura de brânză. Se pun într-un bol toate ingredientele și se amestecă. După gust, se mai pot adăuga sare sau ierburi aromatice, cum ar fi mărarul.
Aluatul se intinde în forma dorită, apoi se umple cu amestecul de brânză. Se pune apoi într-o tavă dată cu ulei. Se coace la 170 de grade Celsius timp de 30 de minute.