Sezonul conservelor este în toi, iar zacusca este în mod cert una dintre cele mai migăloase dintre acestea. Dincolo de efortul pentru prepararea ei, tradiționala zacuscă este un preparat delicios,mai ales atunci când legumele sunt proaspete și netratate.
Citește și
Rețeta zilei | Zacuscă dietetică. O poți consuma chiar și atunci când ești la regim
Una dintre cele mai apreciate rețete de zacuscă este cu siguranță cea de hribi. Nu se prepară dificil, iar gustul ei este unul aparte. Nu toate gospodinele au însă curaj de a o pregăti.
Pentru rețetă ai nevoie de:
500 gr ceapă
2kg ardei
2kg hribi proaspeți
1,5 kg morcov
foi de dafin
700 ml ulei
sare, piper boabe
Iubitorii ciupercilor știu că gustul acestor ciuperci este unul aparte, inconfundabil. Italienii le numesc „funghi porcini” și le includ în rețetele de top ale bucătăriei. În România, hribii crescu în pădurile dese. În general, acestea pot fi culese toamna, după ploile zdravene.
Pentru prepararea lor, nu este necesar un proces laborios. Pentru zacuscă, ciupercile trebuie doar tocate în prealabil. Este însă neapărat necesar ca acestea să fie proaspete pentru preparare. Astfel, este indicat să nu le lăsați mai mult de 24 de ore nepregătite.
Coace ardeii/gogoșarii, decojește-i și toacă-i mărunt. Călește ceapa și morcovul tăiate cubulețe peste care adaugă ardeii. Pune în compoziție foile de dafin, sarea, piperul și lasă totul la fiert pentru o oră. Ciupercile tăiate bucăți mici vor fi adăugate spre finalul procesului de fierbere. După ce le-ai pus peste ardei, morcovi și ceapă mai lasă totul la fiert preț de 50 de minute.
Zacusca trebuie așezată în borcane fierbinte. După ce ai închis capacele etanș, nu uita de procesul de fierbere în dunți. Acesta va ajuta ca zacusca să se păstreze în condiții optime fără conservanți.
Zacusca de hribi este comercializată la prețuri destul de piperate. Totul din cauza faptului că aceste ciuperci sunt destul de greu de găsit, doar în anumite perioade ale anului.