Unele rețete se fac și cu ou crud, altele cu unt, dar există și variante care conțin ambele ingrediente. În salamul de biscuiți se pot adăuga rahat, nucă, alune, stafide sau alte fructe uscate, după preferințe.

În România, rețeta de salam de biscuiți ar fi apărut între 1970 și 1980, ca urmare a penuriei de alimente din perioada comunistă și de obicei se făcea cu margarină în loc de unt. Deși în majoritatea rețetelor din întreaga lume se regăsesc stafidele sau alte fructe uscate, la noi se regăsește în multe variante și rahatul turcesc, ceva mai accesibil în perioada anilor 80 față de stafide.

De asemenea, nuca era deseori prezentă în acest preparat, ca și astăzi, de altfel.

1. Salam de biscuiți – scurt istoric

În regiunea italiană Emilia Romagna, acest preparat este foarte des întâlnit și poate fi considerat cu adevărat tradițional: se pregătește în special pentru mesele festive de Crăciun, de Paște și de Anul Nou.

2. Salam de biscuiți – rețeta simplă, tradițională

Rețeta clasică, simplă de salam de biscuiți făcut pe la noi presupune folosirea următoarelor ingrediente:

  • 650 grame biscuiți populari
  • 150 mililitri lapte
  • 150 grame zahăr
  • un pachet de unt
  • 4-5 linguri cacao
  • 200 grame rahat
  • esență de rom

Laptele se pune la fiert cu zahărul, până când acesta din urmă se topește. Se oprește focul și se adaugă untul și ulterior cacaua și esența de rom. Se adaugă rahatul, tăiat cubulețe mici mai înainte și se amestecă 1 minut-două, pentru a se topi puțin – astfel, compoziția se va lega mai bine.

Se adaugă biscuiții populari rupți în bucățele, se amestecă bine, se pune pe o folie alimentară, se rulează, se leagă capetele pentru a nu ieși compoziția în exterior și pentru a-și păstra forma și se lasă la răcit la temperatura camerei, înainte de a fi pus la frigider. După aproximativ 2 ore, se poate felia și servi.

3. Il salame turco – rețeta siciliană pentru salam de biscuiți

Il salame turco (salamul turcesc, în traducere) este varianta siciliană a ceea ce în Italia se numește „salam de ciocolată”, un desert foarte simplu, gătit în mod tradițional de Crăciun și Paște. Preparatul se gătește destul de des și în restul anului, fiind ușor de pregătit și pe placul celor mici.

Salamul turcesc se deosebește de salamul de ciocolată prin utilizarea de cacao în loc de ciocolată și prin prezența ingredientelor tipice cofetăriei siciliene, precum migdalele, fisticul și Marsala. Se spune că numele de salam turcesc a derivat de la culoarea închisă a pielii sarazinilor, cu care Sicilia a purtat războaie îndelungate.

În varianta portugheză de salam de biscuiți se adaugă în compoziție vin de Porto.

Ingrediente

  • 500 grame de biscuiți uscați
  • 100 grame de zahăr
  • 60 grame de cacao amară
  • 50 grame de unt
  • o jumătate de pahar cu lapte
  • un ou

Preparare

Într-un bol se amestecă oul cu zahărul, apoi se adaugă untul topit la foc mic împreuna cu cacaua cernută în prealabil. Se mixează împreună toate aceste ingrediente. Se toarnă apoi laptele, treptat, până când amestecul este omogen și destul de tare și consistent, apoi se adaugă biscuiții uscați, rupți în bucăți, și se mai amestecă puțin.

Întinde preparatul pe o folie alimentară și rulează-l în formă de salam, apoi strânge folia la capete și pune „salamul turcesc” la frigider pentru cel puțin patru ore, sau la congelator timp de două ore, înainte de a-l servi tăiat în felii.

Varianta mai „bogată” a salamului turcesc este cea care include migdale și fistic marunțite și câteva linguri de rom sau Marsala. Pentru a-i da o înfățișare de efect, poți apoi să presari deasupra zahăr pudră.

4. Salam de biscuiți cu ciocolată

Salamul de biscuiți cu ciocolată poate fi făcut cu ciocolată de menaj, cu ciocolată preparată separat în casă sau, pur și simplu, cu cacao și alte câteva ingrediente.

4.1. Salamul de biscuiți cu ciocolată – varianta italiană

Salamul numit de italieni „de ciocolată” este, de fapt, făcut cu cacao și nu necesită preparare termică, trebuie să stea o perioadă în congelator, pentru a se întări. Pentru că în compoziția sa intră ou crud, ouăle și prăjitura trebuie să fie manevrate cu mare atenție.

Dacă alegi acest tip de rețetă, spală bine coaja ouălor cu apă fierbinte înainte de a le sparge (dar nu le ține în apă fiartă, pentru că se pot coagula!). De asemenea, ouăle trebuie să fie foarte proaspete și de bună calitate.

Il salame di cioccolato este foarte simplu de preparat și poate fi savurat fie proaspăt scos din congelator, fie după ce a fost lăsat timp de 5 minute la temperatura camerei. Dacă vrei să arate și mai atrăgător, rostogolește-l prin zahăr pudră chiar înainte de a-l felia.

  • 100 g de unt
  • 250 g de biscuiți uscați
  • 2 ouă
  • 100 g de zahăr
  • 1 lingura de rom
  • 50 g pudră de cacao
  • zahăr pudră

Se topește untul la foc mic, astfel încât să nu fiarbă, ci doar să se topească. Înfășoară biscuiții într-o cârpă curată și bate-i cu un ciocan pentru șnițele, pentru a-i fărâmița grosier.

Separat, într-un castron, se bat ouăle, care trebuie sa fie la temperatura camerei (le vei scoate, deci, din frigider cu aproximativ o oră înainte de începerea preparării). Este suficient să le bați și cu un tel, nu este neapărat necesar să folosești mixerul. Adaugă zahărul și amestecă până când compoziția devine omogenă, apoi adaugă romul și untul topit.

Când amestecul este uniform, poți să adaugi și pudra de cacao. Amestecă bine cu o lingură de lemn, astfel încât să nu rămână cocoloașe (acestea pot da senzația unei texturi prăfoase, neplăcute). La final se adaugă biscuiții zdrobiți, care se amestecă uniform în compoziție.

Pune compoziția pe o foaie de hârtie de copt sau pe o folie alimentară și dă-i forma unui salam. Pune salamul de biscuiți astfel obținut pentru cel puțin două ore la congelator. Se poate tăia felii imediat ce este scos, iar dacă nu vrei sau nu este nevoie să îl tai pe tot, poți tăia atât cât îți trebuie, iar restul să îl pui înapoi în congelator.

Dacă preferi ca salamul de biscuiți să fie mai moale, îl poți pune doar în frigider. Nu este bine să stea prea mult la temperatura camerei, ca să nu se înmoaie. De aceea se recomandă să fie servit rece, imediat ce a fost scos din frigider sau congelator.

Poți și să înlocuiești, în timpul preparării, pudra de cacao neîndulcită cu o cantitate egală de ciocolată neagră. În acest caz, ciocolata se topește la bain-marie și se lasă să se răcească înainte de a o adăuga la amestec, pentru a nu coagula oul. E suficient să fie doar călduță, pentru a fi ușor de manevrat.

La congelator, salamul de ciocolata se pastreaza foarte bine chiar și o lună, dar dacă îl vei ține la frigider, trebuie să fie consumat în decurs de o zi, și asta din cauza prezenței ouălor crude în compoziție, care se alterează într-un interval mai mare de timp.

4.2. Salamul de biscuiți cu ciocolată – varianta românească

În varianta românească a salamului de biscuiți cu ciocolată, nu se folosește ou crud, ci o ciocolată mai moale, în care se adaugă, după preparare, biscuiții sfărâmați (de obicei, biscuiți populari). Cea mai utilizată aromă pentru acest preparat este esența de rom.

Rețeta de ciocolată

Pentru a obține o ciocolată de casă adevărată (din care chiar poți pune deoparte, ca atare, separat de cantitatea dedicată salamului de biscuiți), ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • o jumătate de kilogram de lapte praf
  • o jumătate de kilogram de zahăr
  • un pachet de unt
  • 1 esență de rom
  • câteva linguri de cacao (după gust)
  • 200 mililitri apă

Se fierbe zahărul cu apa până când siropul obținut se leagă: atunci când picuri din compoziție într-un pahar cu apă rece, trebuie să se contureze o formă de picătură, nu să se împrăștie.

Oprește focul și adaugă untul scos de mai înainte să se înmoaie la temperatura camerei și tăiat în bucăți mai mici. Cel mai bine este să folosești unt de calitate superioară, cu peste 80% grăsime. Apoi, adaugi în această compoziție esența de rom și amesteci pentru omogenizare. Treptat, se adaugă și se amestecă laptele praf și cacaua, care au fost cernute și amestecate la rândul lor, între timp.

Se amestecă foarte energic și foarte rapid, pentru că această compoziție va avea tendința să se întărească destul de repede. Poți folosi lingura de lemn sau mixerul, pentru a dizolva eventualele cocoloașe. Când pasta aceasta a devenit uniformă, adaugă biscuiții zdrobiți, amestecă și toarnă compoziția pe o folie alimentară sau o hârtie de copt și rulează.

Lasă să se răcească la temperatura camerei și pune-l într-un loc mai răcăros (nu trebuie neapărat la frigider și în niciun caz la congelator). A doua zi, se poate tăia rondele și servi.

Poți să diminuezi cantitatea de zahăr, dacă această variantă ți se pare prea dulce. Dar siropul trebuie să fie tot bine legat înainte să adaugi untul în el.

Și la noi, ca și în alte părți ale lumii, există multiple variante de preparare a salamului de biscuiți. Partea bună este că, rețeta nefiind pretențioasă, o poți adapta și completă după propriul tău gust. Poți face chiar și o variantă albă, fără cacao, dacă vrei. Pentru un aspect mai colorat, poți adăuga în compoziție, pe lângă lapte praf, unt și zahăr, câteva fructe uscate sau confiate tăiate în bucățele mici: caise, căpșune, mango, kiwi etc.

5. Salamul de biscuiți – denumiri și diferențe între rețetele regăsite în jurul lumii

În Portugalia, se numește salame de chocolate și se pregătește cu biscuiți María (Marie / Mariebon / Marietta ) – un tip de biscuiți inventat în Marea Britanie, inițial pentru a fi serviți alături de ceai). Biscuitul Marie a fost creat de brutăria londoneze Peek Freans în 1874 în onoarea căsătoriei Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei cu Ducele de Edinburgh.

Biscuiții devenit în scurt timp populari în toată Europa, în special în Portugalia și Spania unde, după războiul civil, au fost un simbol al redresării economice a țării. O caracteristică salamului de biscuiți portughez este că printre ingredientele sale se numără și vinul de Porto.

În Rusia, se numește шоколадная колбаса ([shokoladnaya kolbasa]), care înseamnă „cârnat de ciocolată” și în compoziția sa intră și nuca. .

În Lituania, un desert asemănător poartă numele de tinginys (leneș) și este făcut din cacao, biscuiți zdrobiți, lapte condensat și unt și uneori nuci.

În Ungaria, salamul de biscuiți este cunoscut sub mai multe denumiri, printre care Keksz rolád (ruladă de biscuiți) și Keksz tekercs (biscuit rulat).

În Polonia, un desert similar se numește blok czekoladowy (bloc de ciocolată).

În Grecia, salamul de ciocolată se numește mosaiko (mozaic) sau kormos (trunchi).

În Turcia, se numește paste mozaik (tort mozaic).

În Iordania, este cunoscut sub numele de „tort leneș”.

În Brazilia, salamul de biscuiți se numește palha italiana.

În Uruguay, poartă numele de salchichón de chocolate (cârnat de ciocolată).

6. Salam de biscuiți de post

Salamul de biscuiți se poate găti și pentru zilele de post și este potrivit și pentru vegetarieni. Oricum, în rețeta românească nu se adaugă ou, așa cum fac italienii și portughezii, iar laptele de vacă poate fi înlocuit cu lapte vegetal (migdale, soia etc.) sau cu margarină la pachet (nu tartinabilă). Pe piață se găsesc și diverse unturi vegetale, cum ar fi cel de cocoș, care poate să înlocuiască foarte bine untul de origine animală. Respectă pașii din rețeta clasică, iar salamul tău de post va fi, cu siguranță, delicios! Poți adăuga în el mai multe fructe uscate, pe lângă stafide și/sau rahat, pentru un plus de savoare.

Dacă dintre toate rețetele de mai sus te-a atras vreuna, nu mai sta pe gânduri: încearcă și tu să pregătești acest desert, care poate fi o soluție rapidă și ușor aplicabilă chiar și în zilele în care ești în criză de timp sau urmează să primești o vizită neașteptată!