Reclamă

Anual, la data de 15 ianuarie este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci reprezintă un omagiu închinat marelui poet Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889). Pe data de 16 noiembrie 2010, proiectul de lege care a adoptat Ziua Culturii Naţionale a trecut de votul Camerei Deputaţilor.

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită şi în alte state membre UE, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură marcanţi în istoria existenţei noastre. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale, potrivit Agerpres.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, considerat de criticii literari drept cel mai important poet din literatura română. Opera sa poetică a fost influenţată de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, dar şi de teoriile semnate de Arthur Schopenhauer, de Immanuel Kant ori de Hegel.

A fost membru activ în societatea ”Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena, apoi la Berlin. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu – reunite în 46 de volume ce cuprind aproximativ 14.000 de file – au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, la Bucureşti, iar în 17 iunie a fost înmormântat la cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro