Zacuscă de ciuperci și ardei copți
Mâncare specific românească cu legume și ciuperci
- 0,5 kg ciuperci
- 4-5 ardei
- 2 cepe
- 250 ml suc de roșii
- 2 morcovi potriviți
- 4-5 linguri de ulei
- sare&piper
-
Pentru început pune ardeii la copt până se rumenesc bine pe toate părțile. Poți alege să coci ardeii fie în cuptor, fie la jar sau pe o plită încinsă. După ce se coc, lasă-i să transpire într-un bol acoperit. În felul acesta îi vei putea curăța ușor de coaja arsă.
-
Curăță cepele de mărime medie și pune-le într-un bol cu apă pentru aproximativ o oră. Astfel, nu vei lăcrima când vei mărunți ceapa pentru zacuscă.
-
Mai departe spală bine ciupercile de pământ și alte impurități, apoi taie-le în felii și călește-le într-o tigaie largă, fără ulei, până când apa pe care o vor lăsa în timpul gătirii se va evapora.
-
Curăță și dă pe răzătoare morcovii, apoi călește-i într-o tigaie largă cu puțină apă. Continuă să adaugi apă pe măsură ce se evaporă, până când morcovii se vor găti.
-
Mărunțește ciupercile cu ajutorului unui mini-chopper sau trece-le prin mașina de tocat. Procedează la fel și cu ardeii curățați de coajă și semințe. Toacă cuburi sau feliuțe ceapa, în funcție de preferință, apoi pune-o la călit în ulei până când se va înmuia bine. Peste ceapa călită adaugă morcovul, ciupercile și ardeiul, apoi sucul de roșii.
-
Lasă compoziția pentru zacuscă la fiert, la foc mic, amestecând des la fundul vasului. Alege un vas larg, cu fund dublu, pentru o gătire mai rapidă și o mai mare siguranță în timpul gătirii. Condimentează zacusca cu sare, piper și câteva foi de dafin, după gust. Poți adăuga și puțin praf de usturoi sau alte condimente, la alegere.
-
În aproximativ o oră zacusca de ciuperci și ardei copți ar trebui să fie gata. Compoziția va scădea și uleiul va începe să se ridice la suprafață.
-
Lasă zacusca să se răcorească câteva minute, apoi adaug-o fierbinte în borcane sterilizate. Borcanele trebuie să fie la rândul lor calde, dacă nu fierbinți, pentru a evita diferența mare de temperatură și astfel crăparea acestora. Pentru mai multă siguranță și pentru o mai bună conservare, bagă borcanele cu zacuscă pentru aproximativ 20 de minute în cuptorul încins la 100 de grade, apoi lasă-le acolo să se răcească încet.