Printre cele mai populare deserturi din lume se numără pavlova, o prăjitură cu frișcă și fructe, în funcție de sezon, rețeta fiind versatilă și extrem de simplă, chiar și pentru cei care nu sunt foarte pricepuți în bucătărie. Etapa care ar putea să dea mai mari bătăi de cap este cea în care se coace blatul pentru prăjitură
Rețetă pentru minipavlova cu frișcă și fructul pasiunii
Ingrediente:
Pentru spumă:
- 4 albuşuri
- 280 g zahăr
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
- sare
Pentru cremă:
- 400 ml smântână neîndulcită pentru frişcă (35% grăsime)
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 4 bucăţi fructul pasiunii
Mod de preparare:
Pentru început, se preîncălzește cuptorul pentru că spuma trebuie pusă la cuptor. Se bat albușurile cu un praf de sare, până când se transformă într-o spumă, iar mai apoi se adaugă zahărul și se mixează pentru câteva minute. Ulterior, se adaugă și puțină zeamă de lămâie.
Se tapetează tava cu hârtie de copt și se pune spuma obținută într-un poș, cu ajutorul căruia se formează minipavlova. Important este să rămână spațiu între prăjituri și se lasă la cuptor, pentru 20 de minute, la 110 grade, ca mai apoi temperatura să fie redusă la 90 de grade, cel puțin o oră și un sfert.
După ce prăjiturile s-au copt, este esențial să nu fie deschis cuptorul până nu s-au răcit complet. În acest fel, previi crăparea bezelelor. Crema se obține din smântâna abia scoasă din frigider. Indicat este folosirea unui produs care are cel puțin 32% grăsime, pentru un desert delicios.
Smântâna trebuie mixată cu extractul de vanilie, până când amestecul capătă consistența unei spume. Aceasta este frișca folosită pentru restul rețetei, care trebuie ținută la rece.
Atunci când prăjiturile s-au răcit, se pune frișca în poș, cu ajutorul căruia se umple desertul. Trebuie precizat faptul că umiditatea din frișcă va înmuia spuma, de aceea este important dacă se pune mai devreme sau chiar atunci când este servită, pentru că blatul se va înmuia. La final, se decorează cu miezul fructului pasiunii sau cu oricare alt fruct și pot fi servite.