Pentru perioada postului se pregăteşte un aluat dospit, la fel ca pentru pâine. Pregătim şi umplutura. Desfacem varza murată foaie cu foaie şi o spălăm în apă rece. Dacă este prea sărată, o putem ţine într-un vas cu apă rece. Scurgem foile de varză şi le tocăm mărunt după care le călim în ulei încins sau, în Transilvania, preponderent în untură. Putem adăuga ceapă verde, tocată, precum şi puţin piper, amestecăm şi lăsăm umplutura să se răcească.
După ce aluatul a crescut, îl întindem cu ajutorul unui sucitor, foaia rezultată porţionând-o în pătrate cu latura de vreo 15 cm. Pe fiecare pătrat se pune câte o lingură de umplutură, pe care o închidem în acest aluat. Vărzările pot fi prăjite în ulei sau coapte în cuptor. În cazul în care sunt pregătite în cuptor, le putem unge cu un ou bătut, vărzările fiind gata pentru a fi consumate imediat după ce se rumenesc. Vărzările sunt servite calde sau reci, eventual cu puţină smântână peste ele.
Vărzări sau plăcintă ardelenească cu varză călită
plăcinte de post cu varză călită
Blatul
- 1 kg făină
- 200 ml lapte
- 3-4 ouă
- 50 ml ulei
- 50 g drojdie
- sare
Umplutură
- 100 ml ulei
- 1 kg varză
- sare și piper
-
Caleste varza in 100 ml de ulei, adaugand sare si piper.
-
Cerne faina, fa o gaura in mijloc, in care pui drojdia dizolvata in laptele caldut. Acopera castronul si lasa maiaua sa creasca.
-
Bate ouale cu un praf de sare si cu ulei. Dupa ce maiaua s-a umflat, adauga ouale si framanta pana ce aluatul de ia de pe mana, apoi mai lasa coca la crescut 30 de minute.
-
Intinde o foaie cu grosimea de 0.5 cm si taie patrate cu latura de 15 cm. Pune o lingura de varza calita in mijloc, apoi impacheteaza foaia ca pe un plic, lipind marginile cu degetele.
-
Unge varzarile cu ou sau cu ulei, apoi mai lasa-le sa creasca in tava pentru 15 minute si da-le la cuptor pana se rumenesc.