De 1 Decembrie, mulți dintre români celebrează această zi cu bucatele alese. Cele mai renumite sunt fasolea cu ciolan sau cârnați, cozonacul și nelipsita pălincă. Cei care țin post aleg pentru această zi rețete fără carne, nefiind dezlegare la pește, untdelemn sau vin.
Rețetă de varză călită de post
Pentru aceste preparat ai nevoie de:
-1 varză;
-3 cepe albe;
-1lingură de ulei;
-1 morcov;
-boabe de piper;
-suc de roșii preparat în casă;
-sare,piper.
Toacă varza mărunt și ceapa julien după ce ai curățat-o în prealabil. Curăță și rade morcovul, și adaugă-l într-o cratiță alături de ceapă. Călește totul până când ceapa devine transparentă.
Varza amestecată cu un praf de sare, poate fi deja adăugată peste ceapa și morcovul călite.Toarnă jumătate de pahar de apă peste varză, sucul de roșii și mirodeniile. Boabele de piper sau foile de dafin dacă preferi aroma acestora.
Pentru o varză călită „ca la bunica” este ideal să o fierbi la foc mic. De altfel, o altă variantă pentru prepararea ei ar fi la cuptor. Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de un preparat tradițional, alege să fierbi varza în oala de lut.
Varza călită cu cârnați
Varza călită cu cârnați este un alt preparat tradițional românesc. În afara postului, acesta poate fi pregătit cu succes într-un timp scurt
Pe lângă ingredientele din rețeta de post mai ai nevoie de cârnați. Un plus de gust va fi cu siguranță dacă alegi cârnații de post afumați.
Principiul de gătire este același însă trebuie să începi cu prăjirea cârnaților. Peste aceștia adaugă ceapa la călit și morcovul ras. De asemenea, varza tocată se toarnă peste acestea abia după ce cârnații s-au rumenit.
Varza călită cu cârnați afumați se poate servi cu mămăligă și ardei iute.
În zona Ardealului, acest preparat se consumă alături de smântână sau iaurt gras.