REŢETĂ COLŢUNAŞI CU BRÂNZĂ.
Ingrediente:
1 pahar apă
2 ouă
făină
sare
6 linguri ulei
150 gr smântână
400 gr brânză de vaci + 100 gr brânză de oi
unt pentru uns
Mod de preparare: într-un castron se cerne făina si se adaugă o linguriţă de sare, 6 linguri de ulei, un ou, 50 gr smântână şi se frământă un aluat tare. Aluatul se întinde subţire şi se taie pătrăţele.
Brânza de vaci se amestecă bine cu cea de oi şi un ou, sare nu se adaugă.
Pe fiecare pătrăţel se pune câte o linguriţă din compoziţia obţinută se îndoaie unindu-se marginile aluatului si se lipesc bine cu degetul cel mare şi arătătorul.
Prealabil se pune apă la fiert într-o cratiţă, se adaugă un pic de sare şi când apa a dat în clocot se adaugă colţunaşii si se fierb până se ridica la suprafaţă. Se scot cu spumiera şi se ung bine cu unt să nu se lipească unul de altul. Se servesc cu smântână.
Colțunași cu brânză
Preparat foarte ușor de făcut, paste cu brânză
- făină
- apă
- ouă
- brânză dulce
- griș
- zahăr
- smântână sare
-
Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui apa călduță, puțină sare și ouăle. Frămânți un aluat tare, până când se desprinde de palme și face mici bășicuțe. Pentru gospodinele cu experiență, aluatul trebuie să fie asemeni celui pentru tăiței.
-
Amesteci brânza dulce cu ouăle rămase, zahărul și grișul.
-
Pe planșeta presărată cu făină, întinzi o foaie de 2-3 mm, pe care o tai în dreptunghiuri de 5×10 cm. Umpli fiecare dreptunghi cu o lingură de compoziție, le pliezi pe jumătate și le presezi laturile cu o furculiță, ca să nu se desfacă la fiert.
-
Într-o cratiță mare, aduci la temperatura de fierbere apă cu 1 linguriță sare. Reduci intensitatea focului și fierbi colțunașii timp de 10-15 minute la foc mic. Stingi focul și acoperi vasul cu un capac.
-
După 5 minute îi scurgi și îi servești fierbinți cu smântână.