Reclamă

 

Tort profiterol

Tort cu cremă de vanilie și ciocolată

Blat

  • 4 ouă
  •  150 g zahăr
  • 3 linguri făină
  • 3 linguri cacao
  • un praf sare

Cremă pentru tort de ciocolată

  •  3 gălbenușuri
  •  400 ml lapte
  • 3 linguri amidon
  • 4 linguri zahăr
  •  200 gciocolată

Glazura de ciocolată

  •  200 g ciocolată neagră
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură zahăr pudră (opțional)

Ingrediente pentru prepararea choux-urilor- gogoșile 

  • 80 g unt
  • 90 ml apă
  • 90 ml lapte
  • 10 g zahăr
  • 125 g făină
  • 2 ouă
  • un praf de sare

Umplutură de vanilie pentru choux, gogoșele

  • 400 ml lapte
  • 1 ou întreg
  • 2 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 40 g amidon
  • 5 ml extract de vanilie sau o esență
  • 60 g unt

Blatul

  1. Separă ouăle și bate albușurile cu un praf de sare. Încorporează treptat zahărul, urmat de gălbenușuri.

  2. Încorporează făină și cacauă cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, pentru a nu dezumflă aluatul.

  3. Toarnă compoziția într-o tavă de tort cu pereți detașabili, de cca 26 cm, tapetată cu hârtie de copt, și dă tava la cuptor pentru cca 20 de minute la 180 de grade, sau până când blatul trece testul scobitorii. După ce se răcește, taie blatul în două pe întreagă suprafață.

Cremă pentru tort de ciocolată

  1. Pune laptele la fiert, păstrând deoparte câteva linguri. Combină laptele păstrat cu amidonul, gălbenușurile și zahărul. Când laptele stă să fiarbă, adu-l treptat peste gălbenușurile cu amidon și amestecă energic.

  2. Dă compoziția înapoi la fiert până când se îngroașă. Amestecă în tot acest timp. Topește ciocolată ruptă cubulețe în cremă.

    Când crema e gata, da-o deoparte să se răcească.

Prepararea choux-urilor- gogoșile 

  1. Cernem făina

  2. Se pune laptele la fiert, unt și jumătate din cantitatea de zahăr

  3. Gălbenușurile se mixează spumă cu cealaltă jumătate de cantitate de zahăr,zahărul vanilat și se adaugă o ceașcă din cantitatea de făină și lapte

  4. Se omogenizează și se adaugă și laptele care fierbe,se lasă la fiert până se îngroașă,apoi se lasă la răcit puțin și se amestecă cu albușurile bătute spumă tare cu 4 linguri de zahăr pudră

Crema de vanilie pentru gogoșele

  1. Într-un bol adăugăm oul, gălbenușurile și amidonul cu două lingurițe de zahăr și amestecăm foarte bine.

  2. Într-o cratiță punem laptele la fiert împreună cu restul de zahăr și extractul de vanilie.

  3. După ce laptele a fiert, turnăm aproximativ jumătate peste compoziția de ou și amidon, amestecăm bine, apoi turnăm peste restul de lapte și punem pe foc pănă se îngroașă, amestecând continuu cu o lingură de lemn.

Umplem gogoșelele cu crema de vanilie

Asamblare

  1. Într-un recipient înalt așează o jumătate de blat pe fundul tăvii, urmat de un strat de cremă de ciocolată.

  2. Deasupra așează gogoșelele de profiterol, urmat de restul de cremă. Peste crema, așează cealaltă jumătate a blatului copt.

  3. Dă tortul la frigider pentru minim 5 ore, ideal peste noapte.

  4. Pune deasupra glazura.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro