Ne aflăm în perioada Postului Mare, iar creștinii apelează la multe rețete de post. Măicuțele de la Mănăstirea Prislop au împărtășit trei rețele de post pe care să le încercăm.
1. Ciuperci la cuptor
Ingrediente
- 13 ciuperci mari
- câteva fire de pătrunjel
- câteva fire de mărar
- 1 căţel usturoi
- 1/4 linguriţă sare
- 1/2 linguriţă boia
- 1/2 linguriţă piper
- ulei
Mod de preparare
Ciupercile se spală bine și se scot la uscat pe un șervețel. Codițele le scoatem, dar nu le aruncăm, ele se vor folosi mai târziu. Se așază zece ciuperci într-o tavă cu fața în jos și merg la cuptor timp de 10 minute la 220 de grade. Când sunt gata, acestea se scot din cuptor și se întorc.
Codițele se taie cubulețe alături de cele trei ciuperci rămase și se amestecă cu verdețurile care s-au tocat în prealabil. Se adaugă usturoiul mărunțit și condimentele. Cu acest amestec se umplu ciupercile de pe tavă, se stropesc cu ulei și se dă la cuptor timp de 15-20 de minute la 220 de grade.
2. Ardei umpluți de post
Ingrediente
- 7 ardei graşi
- 1 ardei
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 150 g orez
- 3 roşii
- boia de ardei dulce
- piper, sare
- 50 ml ulei
- 1 lingură de făină
- 1 linguriţă de vegeta
- pătrunjel
Mod de preparare
Ardeii grași se curăță de semințele de pe cotor, iar acesta se păstrează pentru capac. Într-o tigaie se gătesc legumele, ceapa, ardei și morcovul, în ulei. Peste câteva minute se adaugă și orezul împreună cu pulpa de roșii și se lasă pe foc. Se oprește în momentul în care consistența s-a îngroșat. Se adaugă sare și piper, după gust.
Ardeii se umplu și se pun într-o cratiță mai înaltă. Se mai adaugă apa caldă și rondele de roșii. Aceștia se lasă la fiert la foc mic. Spre final, se adaugă o lingură de făină cu apă în sos. Preparatul este gata în momentul în care zeama a scăzut, iar ardeii sunt fierți. Pentru un gust și mai aromat, se pune și verdeață tocată deasupra.
3. Ciuperci umplute
Ingrediente
- 5 linguriţe ulei de măsline
- 2 cepe
- 3 căţei de usturoi
- 3 cartofi mari albi
- 2 ramuri de rozmarin
- 8 felii de pâine
- 1 l supă de legume
- sare
Mod de preparare
Cartofii se curăță li se taie cubulețe apoi se vor pune la fiert în apă și puțină sare. Ceapa se toacă mărunt și se pune în ulei la călit. Când s-a înmuiat, se adaugă usturoiul mărunțit și rozmarinul. Când s-au fiert cartofii, aceștia se pun peste ceapă și usturoi. Deasupra se toarnă supa de legume și va sta pe foc timp de 20 de minute până fierbe.
Pâinea se face la cuptor într-un mod foarte simplu. Se taie în felii, acestea se stropesc cu puțin ulei de măsline, usturoi și rozmarin. Se dau la cuptor pentru 10 minute.
După ce s-au fiert toate legumele, supa se mută într-un blender și se mizează până se transformă totul în pastă. Când este gata, se pune în boluri și se servește.