Tobă de casă
- 1 cap întreg de porc
- 1,5 kg picioare de porc (4buc)
- 1,5 kg limbă de porc (cca.8-10 buc)
- 500 g inimă de porc
- 500 g rinichi de porc
- 1 kg carne de porc (de pe ciolan crud, pulpă sau spată)
- 1,5 kg slănină cu șorici (depe burtă porcului)
- 80 g sare neiodata (specialăpentru murături și industria alimentară) – împărțită în 2
- 30 g piper negru proaspătmăcinat – împărțit în 2
- 50 g boia dulce (paprika)
- 120 g usturoi zdrobit -împărțit în 2
- puțin coriandru, enibahar
- stomac sau cecum de porc
- mate groase, crețe
- vezica (bășică)
-
Pentru această toba de porc, tot capul de porc se pârleşte bine, se curăţă şi se taie. La fel, celelalte ingrediente. Se pun toate ingredientele într-un vas mare cu apă rece şi oţet şi se lasă aşa timp de 30 de minute. Apoi, se mai trec încă o dată pe sub un jet de apă rece.
-
Se aşază la foc toate ingredientele pentru toba de casa într-o oală suficient de mare, de aproximativ 7 litri. Se lasă să dea în clocot, se ia spuma şi apoi se pun sarea, foile de dafin şi piperul boabe.
-
Se lasă la fiert în jur de 2 ore, timp în care şi stomacul porcului se pune în apă rece cu oţet. După ce toată carnea a fiert, se taie bucăţele mici care se amestecă cu sare, piper măcinat şi puţină zeamă în care au fiert. Se pune amestecul în stomacul curăţat, se coase, se fac câteva găuri cu o andrea şi se pune din nou la fiert în apa în care au fiert iniţial ingredientele. Se lasă aproximativ 30 de minute.
-
După acest timp, se scoate toba de porc pe un suport de lemn şi se aşază deasupra alt suport de lemn peste care se aşază greutăţi. Toba de casa se lasă să se răcească aşa până a doua zi.