Reclamă

Quiche- tartă sărată franțuzească

  • 150  g bacon cubulețe (kaiser, costițță afumată)
  • 3   ouă
  • 200  g mântână dulce pentru frișcă cu min 30% grăsime (naturală)
  • 200  smântână acrișoară cu min. 20% grăsimesare, piper negru măcinat
  • nuscșoară rasă, cepșoară verde tocată
  • 30 g unt rece

Blatul

  1. Preîncălzim cuptorul la o temperatură de 200 de grade Celsius

  2. Într-o formă de tară punem una peste alta 4 foi de plăcintă pe care le înțepăm cu o furculiță, apoi ne apucăm de compoziția tartei.

  3. Băgăm la copt baza de tartă goală pentru 15 minute la 200 C. Aluatul se va rumeni ușor și se va usca. Ne interesează acest aspect pentru ca urmează a fi umplut cu ceva lichid care îl va înmuia.

Compoziție

  1. Spargem 3 ouă întregi la care adăugăm și albușul rămas de la aluat. Punem ambele tipuri de smântână și o mână bună de cepșoară tocată. Asezonăm cu sare (cu grijă pentru că și baconul este sărat!), piper negru proaspăt măcinat și puțină nucșoară rasă. Le batem ușor cu telul și le-am lăsat deoparte.

  2. Pe crusta răcorită punem cubulețele mărunte de bacon și le apăsăm ușor ca să se fixeze oarecum și să nu plutească când torn migaine (umplutura). Variante fie

    opărește aceste lardons și le scurge;

    fie prăjești în tigaie;

    fie le lași cum sunt

  3. Punem compoziția fluidă folosindu-ne de un polonic, nu turnăm direct din castron. Polonic după polonic… cu grijă. Tăiem niște fulgi de unt rece (30 g) și îi împrăștiem la suprafață.

    Atenție! Umplutura se va umfla la coacere așa că lăsați o bordură de rezervă de 1 cm! Încercați să nu turnați umplutură între crustă și peretele formei pentru că aceasta se va îmbiba în aluat!

    Dacă doriți să puneți ceva brânză rasă sau cubulețe… acum este momentul.

  4. Băgăm cu mare grijă tarta în cuptorul preîncins și reducem temperatura la 190 C. Coacem această quiche 40-45 de minute până ce suprafața ei s-a aurit frumos. Un alt semn este cel al „valului”: dacă scuturăm delicat forma umplutura trebuie să tremure ușor sub crustă (wobbly, jiggly) ca la cheesecake. Se vede că s-a și umflat și a crescut ca un sufleu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro