Supă de gulaș din vită
Gulaș unguresc
- 500 g carne vită tăiată cubulețe
- 400 g ceapă albă
- 5 linguri ulei
- 300 g morcovi
- o cutie roșii decojite
- o lingură boia ardei dulce
- o lingură pastă ardei
- 1 kg cartofi
- o linguriță rasă boia ardei iute și afumat
- cimbru, busuioc
- o lingură semințe chimen
- sare & piper
Pentru găluște
- un ou
- făină cât cuprinde
- un praf sare
-
Carnea o spălăm și o săram. Într-o oală încăpătoare, turnăm uleiul. Când s-a încălzit uleiul, adăugăm carnea, o lăsăm la foc potrivit și amestecăm din când în când până carnea este ușor prăjită.
-
Adăugăm boiaua, ceapă, amestecăm, apoi adăugăm morcovul și pastă de ardei și iarăși amestecăm; adăugăm puțină sare, o cană de apă fierbinte,acoperim și lăsăm la înăbușit la foc mic, o oră.
-
Roșiile le dăm prin blender. Cartofii îi tăiem cubulețe și-i adăugăm în oală. Mai turnăm o cană de apă fierbinte până cartofii vor fi complet acoperiți în lichid. Lăsăm 25 minute la fiert, după care adăugăm și roșiile. Lăsăm la fiert încă 10 minute.
-
Separat, într-o crăticioara, punem 2 căni de apă, când apă a început să fiarbă, adăugăm chimenul și-l lăsăm să fiarbă cam 5 minute, oprim flacăra și strecurăm infuzia pe care o adăugăm în oală cu supă. Adăugăm și pastă condiment pentru gulaș.
-
Separat, batem un ou, adăugăm un praf de sare, apoi treptat adăugăm făină până obținem un aluat moale. Cu mâinile umede, luăm din aluat și adăugăm în oală până terminăm aluatul. Acoperim și lăsăm încă 7 minute. Potrivim de sare și piper.