Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, a anunțat ieri că somajul tehnic va fi impozitat cu 45%, asta după ce anuntasera la toate conferintele de presa ca vin in ajutorul angajatorilor. Asta inseamna ca cei aflati in somaj tehnic vor primi mult mai putini bani decat se asteptau.

Ordonanta de guvern care prevede că statul va deconta de azi, 1 aprilie, sumele pe care companiile trebuie să le plătească angajaților pentru șomaj tehnic a fost modificată inainte de publicarea in Monitorul Oficial, iar acum statul mai ia din sumă un impozit de 45%.

Conform legii angajații plasați în șomaj tehnic trebuie să ia minim 75% din salariul net avut până să le fie suspendate contractele de muncă. Acum se va aplica și un impozit de 45% la acest ajutor de șomaj pentru companii, care va ar trebui să fie suportat din fondurile companiei.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Ca sa vă facem un calcul, un roman care are un salariu de 1500 de lei si este plasat in somaj tehnic, va primi in luna aprilie 1125 lei. Atenție, fară bonuri de masă, asigurări medicale private, abonamente la sală sau orice alte beneficii oferite de compania angajatoare. Faptul că suma este impozabilă a apărut direct în Monitorul Oficial. Până acum nu a fost anunțată explicit această taxare a indemnizației de criză.

Adrian Benta, consultant fiscal: “Practic cea mai mare indemnizație brută va fi obținută de acele persoane care au avut salarii neimpozabile de 4071 RON, dar această indemnizație este una supusă taxelor și impozitelor, respectiv nu mai puțin de 45% din această sumă se întoarce tot la bugetul de stat”.

Calculul arată că din suma maximă brută de 4071 de lei, anunțată ca ajutor de stat pentru șomaj tehnic se vor scădea contribuțiile la sănătate și pensii, iar din baza de calcul rămasă se scade și impozitul de 10% așa că omul rămâne în mâna cu maximum 2.381 de lei – adică 42% se întoarce la stat.

Adrian Benta, consultant fiscal: “Asta va pune multe persoane în situații neplăcute mai ales dacă au rate dacă au și alte datorii, sau dacă sunt mai multe persoane ale familiei aflate în șomaj tehnic”.