Se crede că de fapt el a fost creat în nordul Italiei, mai precis în Milano. Rețeta acestui preparat este introdusă în Austria abia în secolul al XV-lea sau al XVI-lea. Conform unei alte teorii, Schnitzelul ar fi fost adus în Austria și mai târziu, în 1857, când mareșalul Radetzky, care și-ar fi petrecut o bună perioada din viață în Italia, l-a împrumutat. Deocamdată însă, niciuna dintre cele două ipoteze nu a fost întru totul confirmată de către istorici. Cert este că termenul de “Schnitzel vienez” datează de la jumatatatea secolului al XIX-lea, când a fost pentru prima dată menționat într-o carte de bucate.
Schnitzel (Șnițel)
carne acoperită cu ou, făină, pesmet și prăjită în ulei
- 2 bucăți fleică de vițel (280 g )
- 2 ouă
- 3 linguri făină
- 4 linguri pesmet
- sare și piper
- ulei pentru prăjit
- 2 sfertui de lămâie pentru servit
-
Pregătim într-un vas întins făină amestecată cu puțină sare și piper,în alt vas ouăle bătute și îl al treilea pesmetul.
-
Batem carnea, cu un ciocan special până devine subțire, o asezonăm cusare și piper, o dăm prin făînă eliminând excesul dacă este cazul.
-
Trecem cele două bucăți prin ouăle bătute și la final prin pesmet, urmând să rumenim bucățile de carne pe ambele părți în baie de ulei. Nu facem economie la ulei.
-
Eventual putem pune și 30-50 g unt în ulei, având în vedere faptul că în rețeta originală se prăjea în untură.
-
Dacă vreți o crustă groasă puteți repeta operațiunea cu ou și pesmetînainte de a pune la prăjit schnitzelul vienez.
-
Le scoatem pe un șervet de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.
-
Mâncăm schnitzelul vienez imediat cu cartofi în unt sau piure de cartofi,o salată și o bere pentru adulți.