Reclamă
Poate de Baba Ganoush nu ați auzit, dar cu siguranță de salată de vinete cu usturoi, da. Pentru cei care nu cunosc foarte multe detalii despre un astfel de preparat, trebuie să știți că salata de usturoi este una dintre cele mai delicioase rețete și nici nu conține maioneză. Cremozitatea este dată de pasta de susan și iaurt, iar mâncarea este perfect sănătoasă.
Ingrediente
- 2 vinete medii
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 cățel mare de usturoi
- 1 lingura ulei de măsline
- 2 linguri rase pastă de susan (tahini)
- 150 gr iaurt grecesc
- pătrunjel (sau mentă)
- sare, piper negru
Mod de preparare
- Dacă folosiți vinete gata coapte din congelator, după decongelare le lăsați 10 minute într-o sită sa se scurgă. Dacă folosiți vinete proaspete, le veți coace și apoi le curățați. Le lăsați să se scurgă într-o sită (cam 10 minute). Vinetele se toacă apoi mărunt cu satârul de lemn până obțineți o pasta și se dau la frigider să se răcească complet. În acest timp ele vor mai lăsa suc, pe care îl veți scurge înainte de a pregăti salata.
- Cât se coc/scurg vinetele, pisați usturoiul într-un mojar până devine pastă și apoi îl frecați cu 1 lingura de ulei. Îl lăsați să stea așa până e nevoie de el.
- Puneți pulpa vinetelor într-un bol încăpător astfel încât să puteți amesteca ușor. Stropiți vinetele cu suc de lămâie și presărați sare, apoi amestecați vârtos cu o lingură de lemn. Gustați să fie plăcut sărate. Dacă vinetele nu sunt coapte pe plită/grătar, ci în cuptor, adăugați 1/4 linguriță sare afumată.
- Adăugați uleiul cu usturoi și frecați iar vârtos. Când frecați vinetele cu lămâie și ulei, ele se vor albi puțin.
- Adăugați pasta de susan și iaurtul și amestecați bine, gustați iar de sare.
- Serviți salata stropită cu ulei de măsline și presărată cu verdeață tocată. Râșniți puțin piper negru deasupra. E buna cu lipie libaneză, pâine turcească sau pâine arăbească. Alături merge bine și o salata de roșii.
Reclamă