Conservarea icrelor cu ulei este cunoscută deja din timpurile Imperiului bizantin.
Modul de prepare s-a menținut în țările balcanice ca Grecia sau Turcia. Pe vremuri s-au bătut numai icre de crap, în Țara Românească, Principatul Moldovei precum Banat (cel mai târziu din 1919 peste tot în țară) și cu icre de știucă sau de șalău ca variantă mai savuroasă.
Cam asta găsim în icrele din comerț, conform cu Evenimentul zilei:
ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, apă, apă minerală naturală carbogazificată, amidon de porumb, amidon din cartofi, pesmet, suc concentrat de lămâie, zeamă de lămâie, zahăr, lactoză, proteină din lapte, dextroză, sirop de glucoză, sare, sare gemă mărunțită, sare iodată, icre somon, icre de știucă sărate, icre cod sărate și afumate, icre hering sărate, icre crap sărate, icre păstrăv Fiord, icre tarama sărate, lapți sărați, ceapă, ceapă pudră, praf de usturoi, somon sărat și afumat, file macrou afumat, macrou afumat bucăți, file crap afumat, file caras sărat, ton.
Salată de icre cu griș și lapte
Salată de icre dulce-acrișoară
- 200 ml lapte
- 150 g icre (de crap)
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- 3 linguri rase de griș
- 30 ml zeamă de lămâie
- 60 ml apă minerală rece
- 1 ceapă medie
-
Punem laptele la fiert într-o crăticioară ,iar când a dat în clocot, punem grişul în ploaie şi amestecam bine cu o furculiţă ca să nu facă cocoloaşe. Îl lăsăm să fiarbă bine până când se îngroaşă ca o mămăligă, apoi îl punem la răcit.
-
Mixăm la treapta 1 într-un recipient 2 linguri din grişul răcit, icrele, jumătate din zeama de lămâie
-
Adunaţi la baza bolului ajutându-vă de spatulă, reglaţi treptat viteza de la 1 până la 3,5 timp în care turnanţi treptat, alternativ, ulei în fir subţire, zeama de lămâie, ulei în fir subţire, câte o lingură de apă minerală, ulei în fir subţire şi continuăm să alternăm ingredientele până salata devine fermă, sidefată şi lucioasă.
-
Dacă doriţi salata de icre cu ceapă, la finalul pasului 3 se adaugă ceapă tocată fin şi se mai amestecă 10 secunde/invers/viteza 3,5/.