Reclamă
Ingrediente:
- 500 grame de făină
- 25 grame drojdie proaspătă
- 3 linguri de ulei
- 300 ml apă călduţă
- 400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
- cozile de la o legătură de ceapă (opţional)
- 1 legătură de mărar proaspăt (opţional)
- 1 linguriţă de sare
- ulei pentru uns tigaia
- smântănă grasă pentru servire
Preparare:
- Cerneţi făina. Amestecaţi făina cu sarea. Amestecaţi drojdia într-o cană cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi lăsaţi-o 10 minute, la loc cald.
- Amestecaţi treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă. Frământaţi 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine. Puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.
- Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică).
- Întindeţi, pe rând, câte o bucată de aluat cu sucitorul până obţineţi un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii. Puneţi 1 lingură de umplutură în mijloc. Pliaţi marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
- Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul – cu grijă să nu o spargeţi, până ajunge la dimensiunea iniţială. Încingeţi tigaia sau lespedea şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei. Rumeniţi plăcinta pe o parte (aproximativ 5 minute, verificaţi ridicând-o uşor). Întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.
Scovergi cu telemea
Scovergi cu brânză sărată
- 1 kg de făină
- 300 g telemea de vacă
- 1 ou
- 25 g de drojdie
- 100 g smântână
- 50 ml de ulei
- sare&piper
-
Se prepară aluatul din făină, drojdia dizolvată în puțină apă călduță și o linguriță de sare, se lasă să crească, după care se frământă pe o planșetă tapetată cu făină;
-
Se sfărâmă brânza sau se dă pe răzătoare, apoi se amestecă bine cu oul; se taie aluatul în opt bucăți egale
-
după care fiecare bucată se întinde, se așterne umplutură, se acoperă și se mai lasă o jumătate de ora la dospit;
-
Se înfierbântă uleiul într-o tigaie, apoi se pun la prăjit scovergile, pe ambele părți, după care se scot și se lasă pe o bucată de hârtie ,să se scurgă bine uleiul din ele.
Reclamă