Reclamă

Ingrediente:

  • 500 grame de făină
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 3 linguri de ulei
  • 300 ml apă călduţă
  • 400 grame brânză de burduf (sau telemea veche, desărată)
  • cozile de la o legătură de ceapă (opţional)
  • 1 legătură de mărar proaspăt (opţional)
  • 1 linguriţă de sare
  • ulei pentru uns tigaia
  • smântănă grasă pentru servire

Preparare:

  • Cerneţi făina. Amestecaţi făina cu sarea. Amestecaţi drojdia într-o cană cu 1 lingură de făină şi 3 linguri de apă călduţă şi lăsaţi-o 10 minute, la loc cald.
  • Amestecaţi treptat drojdia cu făina, adăugând apă călduţă. Frământaţi 8-10 minute până obţineţi un aluat elastic, de consistenţa celui de pâine. Puneţi la dospit pentru o oră aluatul acoperit cu un prosop de bucătărie.
  • Până dospeşte aluatul, sfârâmaţi brânza şi amestecaţi-o cu mărarul şi cozile de ceapă tocate. După ce a dospit aluatul, împărţiţi-l în 6 bucăţi (sau mai multe dacă tigaia e mică).
  • Întindeţi, pe rând, câte o bucată de aluat cu sucitorul până obţineţi un aluat gros de o jumătate de centimetru, și întins aproximativ de dimensiunea tigăii. Puneţi 1 lingură de umplutură în mijloc. Pliaţi marginile înspre mijloc până închideţi umplutura de jur împrejur.
  • Întindeţi din nou plăcinta cu sucitorul – cu grijă să nu o spargeţi, până ajunge la dimensiunea iniţială. Încingeţi tigaia sau lespedea şi ungeţi-o din abundenţă cu ulei. Rumeniţi plăcinta pe o parte (aproximativ 5 minute, verificaţi ridicând-o uşor). Întoarceţi-o şi rumeniţi-o şi pe partea cealaltă.

Scovergi cu telemea

Scovergi cu brânză sărată

  • 1 kg de făină
  • 300 g telemea de vacă
  • 1 ou
  • 25 g de drojdie
  • 100 g smântână
  • 50 ml de ulei
  • sare&piper
  1. Se prepară aluatul din făină, drojdia dizolvată în puțină apă călduță și o linguriță de sare, se lasă să crească, după care se frământă pe o planșetă tapetată cu făină;

  2. Se sfărâmă brânza sau se dă pe răzătoare, apoi se amestecă bine cu oul; se taie aluatul în opt bucăți egale

  3. după care fiecare bucată se întinde, se așterne umplutură, se acoperă și se mai lasă o jumătate de ora la dospit;

  4. Se înfierbântă uleiul într-o tigaie, apoi se pun la prăjit scovergile, pe ambele părți, după care se scot și se lasă pe o bucată de hârtie ,să se scurgă bine uleiul din ele.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro