Saramură de pește. Rețeta tradițională de la Dunăre
Pește cu legume
- 1 kg peşte (crap, novac, roşioară, caras, plătică etc.)
- puțin mălai (dacă prăjim în tigaie)
- ulei pentru prăjit
Saramura
- 3 roşii mari și zemoase
- 1 ardei gras
- 2 ardei kappia
- 2 ardei bulgărești
- 1 ardei iute
- 200 ml suc de roşii sau 50 g pasta concentrată
- sare, piper boabe
- 2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 1 căpățână de usturoi
- 2 foi de dafin
- mărar verde și ceapă verde
Saramură de pește
-
Roşiile şi ardeii se coc pe plita de la aragaz sau pe grătar.
-
Se freacă nişte căţeii de usturoi în mojar cu puţină sare grunjoasa, ulei şi puţin oţet sau zeamă de lămâie.
-
Se păstrează 2 căţei de usturoi, care se vor tăia în felii subţiri.
-
Peştele se curăţă de solzi şi se eviscerează. Peştii mai mici se lasă întregi, iar cei mai mari se porţionează şi se asezonează cu sare şi piper (pe ambele părţi). Apoi se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc în tigaie, în ulei încins.
-
Într-o oală se pune cca. 1 L de apă la fiertîmpreună cu câteva boabe de piper, 1-2 linguriţe de sare (după gust), foile dedafin şi crenguţa de cimbru, conform https://www.dcnews.ro/.Când dă în clocot se adăugă în oală sucul de roşii, roşiile şi ardeii copţi.
-
Roşiile se sfărâma uşor cu furculiţa ca să se dezintegreze în zeama.
-
Se fierbe totul timp de 10 minute, apoi se stinge focul.
-
Se pune pasta groasă de usturoi plus 2 căţei de usturoii tăiaţi în felii subţiri. Se amestecă bine. Tot acum se pun în oală sau ceaun şi bucăţile de peste prăjit sau copt.
-
Se pune capacul şi se lasă totul 5-10 minute. Se serveşte fierbinte alături de mămăligă şi bucăţile de peste prăjit sau copt.