Reclamă

Numele salatei este in general atribuit lui Caesar Cardini, un imigrant italiano-mexican ce si-a deschis restaurant in Mexic si apoi in Statele Unite.  Cardini locuia in San Diego, dar lucra si in Tijuana, unde evita restrictiile prohibitiei americane. Fiica lui, Rosa (1928 – 2003) isi amintea ca tatal ei a inventat reteta in data de 4 iulie 1924, cand proviziile restaurantului au fost epuizate de sarbatoarea ce era in curs.

Cardini a trebuit sa se descurce cu ce mai avea in camara, adaugand si un strop de ingeniozitate, preparand salata direct la masa, in fata clientului. Hotelul Caesar din Tijuana, fondat de Cardini in perioada prohibitiei, pastreaza inca in servire acest obicei al inventatorului.

Totuşi, într-o altă poveste spusă de un pensionar aviator este vorba tot de denumirea de “Salata Aviatorului”, dar cu precizarea că nu a fost inventată de Alex Cardini. În povestea sa, el a afirmat că mai mulți soldați, după o noapte lungă în care au consumat acool, au ratat asediul şi au rămas în restaurantul lui Caesar toată noaptea. Dimineața, când aceștia s-au trezit, Caesar le-a făcut o salată pe care el a numit-o “Aviator’s Salad” și care acum este cunoscută drept ”Caesar Salad”.

Dar, indiferent de adevărata origine a denumirii, această salată a devenit foarte populară în restaurantul lui Caesar Cardini și atât de renumită a ajuns încât oamenii au ajuns să se refere la ”Salata Caesar” ca și când ea ar fi fost sinonimă cu restaurantul.

Salată Cezar

Salată

  • 100 g crutoane
  • 100 g parmezan ras
  • 300 g piept de pui
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2-3 căței de usturoi
  • sare și piper
  1. Se spală salata, se curăță usturoiul și se stoarce lămâia.

  2. Se taie fâșii subțiri pieptul de pui, se asezonează cu sare și piper și se frige pe grătarul încins.

  3. Se împart frunzele de salată în două boluri, se adaugă crutoanele și se pun fâșiile de pui fripte pe grătar.

  4. Se prepară sosul de salată, amestecând zeama de lămâie, usturoiul pisat, uleiul de măsline, sare și piper.

  5. Se toarnă sosul peste salate și se presară deasupra parmezan ras.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro