Medicii pediatrii includ borșul în categoria ingredientelor care pot fi introduse în alimentați bebelușilor după 6 luni și jumătate. Mămicile trebuie însă să știe că acest ingredient se oferă respectând regula de 4 zile. Mai concret, un preparat care are în compoziție borș nu se oferă cu o frecvență mai deasă de 4 zile. Iată două rețete de borș, plin de legume, dar și îmbogățit cu proteina animală care pot constitui o masă sănătoasă pentru copilul tău.
Borş ţărănesc cu carne de vită
-carne de vită 60 g;
-morcov 25 g;
-pastârnac, țelină 15 g;
-borş 40 ml;
-ulei 10 ml;
-leuştean 5 g;
-verdeaţă 5 g;
-sare 1-2 g;
-smântână 5 g;
-apă 750 ml.
Se taie carnea în. bucăţi, se pune la fiert în 250 ml apă rece cu sare. După ce s-a îndepărtat spuma, se adaugă legumele tăiate. Când carnea şi legumele sunt fierte, se adaugă borşul, clocotit separat, şi uleiul. Se lasă să clocotească un minut. Se serveşte cu leuştean şi verdeaţă tocată, eventual şi cu smântână. Preparatul poate fi transformat în cremă de legume dacă optezi pentru mixarea acestuia.
Borș cu perișoare
-Oase de vită 1 kg ( opțional);
-carne de vită 500 g;
-orez 20 g;
-ou 1 buc;
-sare 10 g;
-borş 1/2 I;
-morcov 100 g;
-ţelină 50 g;
-păstârnac 100 g;
-ceapă 100 g;
-roşii 200 g;
-pătrunjel verde 20 g;
-leuştean 20 g;
-apă 4 I.
Oasele se fierb cu ceapa în apă cu sare, cam o oră şi jumătate, apoi se strecoară şi, în supa astfel obţinută, se pun la fiert zarzavatul, curăţat şi tăiat în cubuleţe mici, apoi perişoarele, făcute din carne tocată, ou, sare şi orez. Când zarzavatul şi perişoarele au fiert, se adaugă borşul clocotit separat şi apoi roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate. Se mai fierb 10-15 min, apoi se dă la o parte şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
Se poate prepara şi fără oase (în acest caz, zarzavaturile şi perişoarele se pun la fiert cu sare).